Regn med dårlig vær

Vi har regnet bort og hutret oss gjennom mai, og utsiktene for sol og varme er dårlige. Ikke på ti år har vi opplevd liknende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologene har ikke spesielt mye positivt å si om været de neste ti dagene. Selv om vi kan vente noe høyere temperaturer og solglimt innimellom, viser meldingene at været generelt er ustabilt. Det lurer et lavtrykk over Skandinavia, og det fører til at vi får en skiftende værtype.

Vind og sludd

-  I Finnmark og Troms blir det i helga en del nordvestlig vind, og det er fare for kuling i kystområdene, forteller Bjørn Harald Hval Flobekk ved Meteorologisk institutt.

-  Resten av uka blir det noe mer nordøstlig vind og enkelte regnbyger, med sludd øst for Finnmark. I Midt-Norge får vi også mye vind, og i Sør-Norge blir været blandet med noe sol og regnbyger.

Verst siden 1996

Over nesten hele landet har mai måned vært unormalt kjølig. Ikke siden 1996 har Oslo, Værnes og Bergen hatt så lave temperaturer. Derimot har Tromsø hatt temperaturer over gjennomsnittet for mai med 4,9 grader som middeltemperatur mot normalen på 4,4.

-  I mai 1996 var middeltemperaturen i Oslo 8,3 grader og siden har det ikke vært så kjølig som i år. Nå ligger middeltemperaturen på 9,5 mens normalen er 10,3 grader, sier Stein Kristiansen ved klimaavdelingen på Meteorologisk institutt.

Kald polarluft

REGN, REGN, REGN: Oslos paradegate regner ned. Foto: Sveinung Uddu Ystad
REGN, REGN, REGN: Oslos paradegate regner ned. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

Mai har vært dominert av polarluft framfor kontinentalluft. Jetstrømmen, som går rundt kloden, styrer lavtrykksbanen, og nå har vi kommet inn i en bølgedal.

-  Lavtrykket herjer over Skandinavia, men jetstrømmen har presset mer varm luft nordøstover, noe som gjør at Sibir for eksempel, har hatt temperaturer opp i 25- 30 grader i mai. Det er litt unormalt, forteller Bengt Michelsen ved Cirrus Weather Center.

Samtidig er de kjølige temperaturene nyttige for noen.

-  Som ordtaket sier: Maikulde gjør bondens lader fulde, humrer Michelsen.

Regn med dårlig vær
GRÅTT: Geir Pettersen og Tor-Erik Fagertun på uteserveringa på Skarven i Tromsø ønsker seg ner sol og varme.