Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regn med jentene

For første gang er det jentene som topper lista foran finalen i matte-NM. Sjansene er store for at Nina Holden (18) og Hilde Galleberg Johnsen (18) representerer Norge i årets matte-OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Her er oppgavene

Hilde fra Larvik og Nina fra Oslo deltar for henholdsvis andre og tredje gang i den årvisse Abelkonkurransen som arrangeres av Norsk Matematisk Forbund. I år deltok 4500 elever, og de tjue beste etter de to innledende rundene skal gjennomføre finalen, som går av stabelen i Oslo i dag. De tre beste derfra får automatisk billett til sommerens matte-OL i Mexico, sammen med de tre beste fra den nordiske finalen.

-  I fjor endte vi to på en delt sjetteplass. Jeg kom videre til OL i Aten etter Nordisk. Det var veldig gøy og veldig mye kortspill. Men det hadde vært hyggelig om vi var to jenter som fikk reise i år, selv om gutta var greie, de, sier Nina.

Vil bryte barrierer

Begge jentene går i tredjeklasse på videregående skole og russebilene står klare til vårens feiring.

-  Jeg bruker nok mindre tid på skolearbeidet enn de fleste i klassen, men jeg har alltid vært interessert i matematikk og naturfag, mens jeg var dårlig i språk, sier Hilde, som har planer om å studere matte eller fysikk.

-  Jeg er egentlig ikke så interessert i matte, jeg, men her er det helt andre og mye morsommere oppgaver enn på skolen, sier Nina som planlegger å studere matte, fysikk eller medisin.

Hilde og Nina går gjerne i bresjen for å få flere jenter til å interessere seg for matematikk.

 TIL MEXICO?  I dag skal Nina Holden og Hilde Galleberg Johnsen gjennomføre finalen i årets Abelkonkurranse, sammen med 18 unge mattemestre. I forkant har de trent ved å løse tidligere oppgaver. Foto: Kristin Svorte
TIL MEXICO? I dag skal Nina Holden og Hilde Galleberg Johnsen gjennomføre finalen i årets Abelkonkurranse, sammen med 18 unge mattemestre. I forkant har de trent ved å løse tidligere oppgaver. Foto: Kristin Svorte Vis mer

-  Jeg håper vi er med på å bryte noen barrierer, det hadde vært gøy om det ble flere jenter etter hvert. Det er en del gutter som tror at jenter ikke kan skjønne seg på matte og fysikk, og det må vi jo få motbevist, sier Hilde.

Historisk

Universitetslektor Nils Voje Johansen ved Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo er daglig leder for Abelkonkurransen og jublende fornøyd med årets jenteinnrykk. I tillegg til Nina og Hilde ligger Unn-Margrethe Pedersen fra Hammerfest på en delt fjerdeplass.

-  Jentedeltakelsen har tradisjonelt sett vært veldig lav, så dette er historisk. En del jenter trenger å se at andre har våget seg frampå, så jeg håper at disse tre kan være inspirasjonskilder for andre. Det er altfor liten rekruttering til realfagene, og der er potensialet størst blant jentene siden de foreløpig har utgjort et mindretall, sier Voje Johansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!