Klima:

Regn på toppen av Grønlandsisen: - Trist og skremmende

For første gang er det registrert nedbør i form av regn på stasjonen på Grønlandsisens høyeste punkt - 3216 meter over havet.

ALDRI REGISTRERT FØR: For første gang er det registrert regn på toppen av Grønlandsisen. Regnet, sammen med plussgradene, førte til at enorme mengder is smeltet 14. og 15. august. Bildet er fra Ilulissat på Grønland og er tatt 15. mai i år. Foto: Ulrik Pedersen / NurPhoto / Shutterstock / NTB
ALDRI REGISTRERT FØR: For første gang er det registrert regn på toppen av Grønlandsisen. Regnet, sammen med plussgradene, førte til at enorme mengder is smeltet 14. og 15. august. Bildet er fra Ilulissat på Grønland og er tatt 15. mai i år. Foto: Ulrik Pedersen / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Regnet plasket ned i flere timer, og totalt lå temperaturen over frysepunktet i ni timer, skriver forskerne på summit-stasjonen.

- Det har aldri blitt registrert nedbør i form av regn på den høyden tidligere. De siste ti årene er det blitt registrert plussgrader der hele tre ganger, et sted det vanligvis er svært, svært kaldt, sier meteorolog Maria Sand ved CICERO senter for klimaforskning.

Hun jobber spesielt med forskning på klimaendringene i Arktis.

- Sammen med regn som la seg på is og snø, førte dette til en smelting som var sju ganger større enn hva som er normalt på denne årstiden.

Dette er også den største smeltingen som er observert så sent på året, siden målingene startet i 1979, forklarer Sand.

UVANLIG: Regnet som for første gang ble registrert på toppen av Grønlandsisen, ble oppdaget av forskerene på summit-stasjonen - over 3000 meter over havet. Bildet er fra 2011. Foto: Brennan Linsley / AP/ NTB
UVANLIG: Regnet som for første gang ble registrert på toppen av Grønlandsisen, ble oppdaget av forskerene på summit-stasjonen - over 3000 meter over havet. Bildet er fra 2011. Foto: Brennan Linsley / AP/ NTB Vis mer

- Ikke overraskende

Den spesielle episoden fant sted 14. og 15. august, da Grønland for tredje gang på to måneder var inne i en periode med rekordvarme temperaturer.

Ifølge The Guardian var temperaturen målt til 18 grader varmere enn det som er normalt disse dagene.

- Det er en del av den trenden vi ser med oppvarming, så det er trist og skremmende. Men det er ikke overraskende når man ser at det stadig blir varmere og Grønlandsisen smelter med og mer. Gjør vi ikke noe drastisk kommer dette til å fortsette. Det viste også FNs klimarapport som kom forrige uke.

ENDRER JORDA: Nylig lanserte Google Earth denne timelapse-funksjonen. Her kan du se med egne øyne hvordan mennesker har endret klodens utseende de siste 37 åra. Video: Google Earth Timelapse. Reporter: Marie Røssland Vis mer

Smelter stadig høyere

De uvanlig høye temperaturene førte issmelting over store deler av Grønland, og på et område fire ganger større enn Storbritannia, skriver The Guardian.

Alle de tre gangene området har blitt rammet av uvanlig varme høytrykk denne sommeren, har isen også smeltet langt oppe i høyden på Grønland - et område bestående av massive ismengder.

- Normalt smelter isen langs kantene, men nå smelter det høyere og høyere opp, forklarer Sand.

Erstattes ikke

At Grønlandsisen smelter om sommeren er imidlertid ikke et nytt fenomen, men de siste åra har mengden blitt uvanlig stor.

- Det er vanlig at det smelter noe is om sommeren, og så legger det seg snø der igjen om vinteren. Sånn har det alltid vært. Men nå ser vi at det smelter så mye om sommeren at det ikke blir erstattet med nok snø i løpet av vinteren igjen.

31. juli hadde 100 millioner tonn is smeltet på Grønland så langt i år. To dager mot slutten av juli sto for 17 av dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer