Klima:

Regn på toppen av Grønlandsisen: - Trist og skremmende

For første gang er det registrert nedbør i form av regn på stasjonen på Grønlandsisens høyeste punkt - 3216 meter over havet.

ALDRI REGISTRERT FØR: For første gang er det registrert regn på toppen av Grønlandsisen. Regnet, sammen med plussgradene, førte til at enorme mengder is smeltet 14. og 15. august. Bildet er fra Ilulissat på Grønland og er tatt 15. mai i år. Foto: Ulrik Pedersen / NurPhoto / Shutterstock / NTB
ALDRI REGISTRERT FØR: For første gang er det registrert regn på toppen av Grønlandsisen. Regnet, sammen med plussgradene, førte til at enorme mengder is smeltet 14. og 15. august. Bildet er fra Ilulissat på Grønland og er tatt 15. mai i år. Foto: Ulrik Pedersen / NurPhoto / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Regnet plasket ned i flere timer, og totalt lå temperaturen over frysepunktet i ni timer, skriver forskerne på summit-stasjonen.

- Det har aldri blitt registrert nedbør i form av regn på den høyden tidligere. De siste ti årene er det blitt registrert plussgrader der hele tre ganger, et sted det vanligvis er svært, svært kaldt, sier meteorolog Maria Sand ved CICERO senter for klimaforskning.

Hun jobber spesielt med forskning på klimaendringene i Arktis.

- Sammen med regn som la seg på is og snø, førte dette til en smelting som var sju ganger større enn hva som er normalt på denne årstiden.

Dette er også den største smeltingen som er observert så sent på året, siden målingene startet i 1979, forklarer Sand.

- Ikke overraskende

Den spesielle episoden fant sted 14. og 15. august, da Grønland for tredje gang på to måneder var inne i en periode med rekordvarme temperaturer.

Ifølge The Guardian var temperaturen målt til 18 grader varmere enn det som er normalt disse dagene.

- Det er en del av den trenden vi ser med oppvarming, så det er trist og skremmende. Men det er ikke overraskende når man ser at det stadig blir varmere og Grønlandsisen smelter med og mer. Gjør vi ikke noe drastisk kommer dette til å fortsette. Det viste også FNs klimarapport som kom forrige uke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer