Regn, regn og atter regn

Regnbygene står i kø over landet i helga.

JIPPI, DET BLIR REGN: Regnvær er ikke noe problem for jaktlabradoren Jippi. Her bader hun i Østmarka. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix.
JIPPI, DET BLIR REGN: Regnvær er ikke noe problem for jaktlabradoren Jippi. Her bader hun i Østmarka. Foto: Jon Eeg / NTB scanpix.Vis mer

Hvis du har gått tom for solkrem i løpet av ferien, løper du en liten risiko de neste dagene hvis du planlegger å oppholde deg i Norge. Har du derimot mistet paraplyen, kan det by på problemer i store deler av landet.

Lavtrykkene står i kø

- Dessverre står nok lavtrykkene i kø denne helga. Store deler av landet vil oppleve regn, gråvær og tidvis også ganske mye vind, sier statsmeteorolog Rannveig Eikill ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

På østlandet bli det fredag en sørøstlig bris, om kvelden opp mot liten kuling på kysten og for det meste skyet. Det kan bli litt regn og lokal tåke flere steder. Lørdag ser det ut til å komme større mengder nedbør.

VÅTT: Store deler av landet vil få regn i helga eller i begynnelsen av neste uke. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
VÅTT: Store deler av landet vil få regn i helga eller i begynnelsen av neste uke. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix. Vis mer

Regn og vind

- Det kommer et lavtrykk inn over landet fredag som gjør at det blir skyet vær med ganske mye nedbør. Et nytt lavtrykk fra sør eller sørøst kommer på lørdag, og da blir det enda mer nedbør. I tillegg vil det komme vind, da særlig på Vestlandet. Her vil det gå fra frisk bris til stiv kuling i løpet av helga, sier Rannveig Eikill.

Meteorologisk institutt har tidligere advart at det er skogbrannfare flere steder i Nordland og Troms, samt i Møre og Romsdal og Trøndelag. Nå ser det ut til at denne faren blir redusert i løpet av den neste uken.

OVERSIKTEN: Her er været for hele landet de neste dagene. Illustrasjon: Kjell Erik Berg/Ola Strømman.
OVERSIKTEN: Her er været for hele landet de neste dagene. Illustrasjon: Kjell Erik Berg/Ola Strømman. Vis mer

Mindre skogbrannfare

- Lavtrykkene som kommer inn over Østlandet vil trekke nordover i løpet av helgen, og det vil bli ganske mye nedbør også fra Trøndelag og de tre nordligste fylkene. Der hvor det ikke blir nedbør vil det fortsatt være skogbrannfare, men ganske mange steder vil det regne såpass mye at den verste brannfaren er over slik varslet ser ut nå, sier Eikill.

Normale temperaturer

Hun sier at temperaturene vil være ganske normale over hele landet, og at det vil bli litt mildere i den østlige delen av Finnmark.

- Det er mye overskyet vær i hele landet, og det fører til at temperaturen holder seg ganske stabil. De som skal på fjellet vil kanskje få det litt kaldere, men ikke veldig mye kaldere. Det blir regn de fleste stedene.

Fra tirsdag i neste uke kan det komme et lite værskifte på Østlandet.

- Da ser det ut til at lavtrykkene er borte, og at vi kan få litt mindre nedbør. På Vestlandet og i Nord-Norge kan det se ut til at regnet fortsetter litt utover uken, sier statsmeteorolog Rannveig Eikill.