Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regn, regn, regn: Sommeren er avlyst

Langtidsprognosene for sommerværet gir lite håp om sol og varme.

ØSENDE REGN: Paraply blir årets heteste sommermote. 

Foto: Erik Berglund
Foto: Erik Berglund
ØSENDE REGN: Paraply blir årets heteste sommermote. Foto: Erik Berglund Foto: Erik Berglund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lengter du etter å finne fram badetøy og solkrem, er utsiktene dystre.

- Det er ingen endringer på vei i værtrendene. Dersom denne prognosen slår til, blir dette en kjedelig sommer, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Mariann Aabrekk.

På oppdrag fra Dagbladet har StormGeo utarbeidet et fireukers varsel for været fram til 12. august. 

Den første uka av værprognosen, mellom 16. og 22. juli forventes det flere lavtrykk og hyppige regnbyger innover Norge. Innimellom alt regnet kan vi vente oss korte perioder med sol, særlig mellom 17. og 21. juli. Men noe særlig varmt og solrikt sommervær er ikke å forvente.

Kaldere enn normalt Det meste av lavtrykkene kommer fra Storbritannia, og går videre nordøstover mot Nord-Sverige. Dette innebærer større nedbørsmengder enn normalt i sør og øst. I nord og aller lengst vest blir det derimot mindre regn enn normalt neste uke. Temperaturene er ventet å ligge mellom tre og fire grader under normalen for årstida - mellom 15 og 20 grader - avhengig av hvor i landet du befinner deg. Jo lengre nord du beveger deg, desto kjøligere blir det.

- Sikkerheten for at prognosene slår til er mye større i uke én og to, fordi de er nærmere i tid. Det er litt «butterfly»-effekt, dersom prognosene slår til i uke én er det stor sjanse for at prognosene i uke tre og fire også slår til, sier Aabrekk.

Vått, grått og kaldt Også Meteorologisk institutt melder om lavtrykksaktivitet i hele landet neste uke.

- Regnbygene vil fortsette - og det er fare for regn hver dag de neste ti dagene på Sør- og Østlandet. Men vi får også perioder med sol innimellom, med varierende skydekke, sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen.

Mye av det samme været får Vestlandet og Trøndelagsfylkene.

- Også her blir det bygeaktivitet, men også perioder med sol, sier Bentsen.

Det beste været får du hvis du reiser nordover.

- Nord-Norge får også regn, men lengre perioder med sol. Været blir dermed hakket bedre enn i sør, sier Ingrid Bentsen.

Ingen bedring Ifølge Meteorologisk institutt vil temperaturene holde seg omtrent som i dag de neste dagene. Unntaket er Nord-Norge, der gradestokken vil synke til 10 grader i løpet av helgen. I går var det sol og rundt 20 grader i hele Nord-Norge.

- I sør skjer det ingen større endringer i temperaturene, hvor varmt det blir avhenger av om det blir sol. Både i Oslo-området og på Vestlandet vil det være rundt 15 grader de neste ti dagene, sier Bentsen.

Det kan bety en lang og våtere sommer.

Fra 23. til 29. juli vil lavtrykkene fortsette å trekke østover Skandinavia, viser prognosene fra StormGeo. Det betyr fortsatt regnbyger og gråvær. Temperaturene er fortsatt ventet å ligge mellom én og tre grader under normalen. Det blir heller ikke mindre regn, og derfor vil nedbørsmengden holde seg i overkant av det normale for årstida.

- Dersom prognosene slår til er det lite som tyder på at vi får sol og 30 grader, slik som vi hadde i pinsehelga, sier StormGeos vakthavende meteorolog.

Ustabilt For uke tre og fire gir værprognosen ingen sterke signaler og ingen klare holdepunkter.

- Det er få signaler om dårlig eller bra vær, vi kan derfor ikke si noe sikkert for denne perioden. Men hvis prognosene slår til slik vi tror, vil vi ikke se noen bedring i været, sier Aabrekk.

Prognosene tyder på at det vil forbli lavtrykksdominans over Skandinavia. Dette betyr at det mest sannsynlige utfallet er samme værtype som så langt i sommer.

- I siste uka er det heller ikke noe håp for stabilt høytrykk som gir fint vær. Men vi vil få litt gløtt av sol innimellom, sier Aabrekk.

VÅTT OG GRÅTT: Ingen vits i å legge vegg paraplyene ennå. StormGeo melder om kjølig og vått vær de neste fire ukene. Her fra Aker Brygge i Oslo i går. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET
VÅTT OG GRÅTT: Ingen vits i å legge vegg paraplyene ennå. StormGeo melder om kjølig og vått vær de neste fire ukene. Her fra Aker Brygge i Oslo i går. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media