VÅTT: Det vil drysse over hele landet i løpet av inneværende uke. Til helga blir det bedre i Sør-Norge, før et nytt lavtrykk setter inn og gir mer regn neste uke. Bildet er fra Ålesund. Foto: Berit Roald / Scanpix
VÅTT: Det vil drysse over hele landet i løpet av inneværende uke. Til helga blir det bedre i Sør-Norge, før et nytt lavtrykk setter inn og gir mer regn neste uke. Bildet er fra Ålesund. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Regn til alle

Det blir nedbør over hele landet denne uka. I helga blir det opphold i Sør-Norge, før elendigheten fortsetter igjen neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uka vi er inne i byr på regn for alle landsdeler, kan vakthavende langtidsmeteorolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt fortelle:

- Det kommer nedbør inn fra vest, som med jevne mellomrom kommer inn over Sør-Norge. Det vil falle som regn i lavlandet, man må opp i fjellet for å få snø, sier Mentzoni.

- Særlig på vestlandet blir det vått. Østafjells blir det også en del regn, men da mer beskjedne mengder, sier meteorologen.

Også Nord-Norge får sin andel nedbør denne uka.

- Oppsummert kan vi si at alle får regn, men at Vestlandet får mest, sier Mentzoni.

God helg Mot slutten av uka - i helga, blir det et opphold i elendigheten, i alle fall for Sør-Norges del.

- Det blir adskillig bedre allerede fredag, og lørdag blir det også ganske pent, sier Mentzoni.

For Nord-Norge byr ikke helga på vårvær - tvert imot.

- Vinden vil snu til vest- og nordvest, og det gir kjøligere vær. Det blir sludd og snø mange steder i Nord-Norge i helga.

Vårvarmen som kommer Sør-Norge til del i helga vil ikke vare.

- Det kommer et lavtrykk inn mot Sør-Norge som gir en ny våt uke neste uke, sier Mentzoni.

Kald vår De som synes at kong vinter har holdt et uvanlig godt tak så langt i år, får støtte av statistikken:

Middeltemperaturen for Norge januar-mars 2013 var 1,0 °C under normalen for denne perioden. Størst negative avvik finner vi i Agder og på Vestlandet med henholdsvis 2,3 og 2,1 °C under.

For Vestlandet er dette den 10. kaldeste perioden registrert. Størst positive avvik var det i Finnmark med opptil 2 °C over.

Den kalde trenden har fortsatt i april.

- Uten at jeg har sett statistikken vil jeg tro at vi ligger en del under normalen foreløpig i april, i alle fal her på Østlandet, sier Mentzoni.