Regnbueflagget vaier i vinduet på Grønland kirke

Flere menigheter stiller seg bak homofestival.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Kirken er proud, og på pride» står det på Gamlebyen og Grønland meninghet sine nettsider.

Flere norske kirker stiller seg for tredje året på rad bak Oslo pride - en tidagersfestival arrangert av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH).

- Ja, det er oss, bekrefter en av initiativtakerne Sara Elisabeth Moss. 

Hun er tidligere leder av Norges Kristelige Studentforbund og jobber nå som prest i Hamar domkirke. 

Inspirert av Sverige Det var i Sverige hun og kona fikk inspirasjon til å starte initiativet.

- Der hadde de noe som het Kyrkan og da tenkte vi at det kunne vi gjøre i Norge neste år, forteller Moss.

Da de kom tilbake fra den svenske søsterfestivalen tok de kontakt med folk de kjente og fikk med seg 16 menigheter det første året. Det er fortsatt 16 menigheter som stiller seg bak initiativet i dag, men i realiteten er det flere siden en del av menighetene har slått seg sammen. 

Gledelig nyhet Fra 19. til 28. juni er det Oslo Pride, tidligere kjent som Skeive dager i Oslo. Festivalens høydepunkt er den velkjente Pride-paraden som arrangeres lørdag 27. juni. Bård Nylund er leder LLH og forteller at lørdagens parade skal starte omtrent ved Grønland kirke og gleder seg over flagget. 

- Det er jo veldig hyggelig og et viktig signal å sende ut. Spesielt viktig nå når vi står overfor et kirkevalg hvor det er mulig å få inn progressive og liberale folk i kirka, sier Nylund. 

Han håper flere kirker tar et aktivt standpunkt og viser at de er åpne for alle homofile og lesbiske som ønsker å være en del av en menighet.

Regnbuer i kirkene Det er ikke bare kirka på Grønland som flagger for mangfold. For noen dager siden hang også Tøyen kirke opp regnbueflagget foran inngangen sin. På Facebook skriver kirka at de i dag (onsdag) feirer Skeiv messe i forbindelse med åpningen av Oslo Pride, med regnbuereinlender og skeiv preken. På Kampen har en regnbue-løper blitt rullet ut utenfor inngangen til kirka. 

- Det har vært opp til hver av kirkene hva de ønsker å gjøre, men vi har oppfordret dem til å gjøre det synlig at det er pride denne uken, forteller initiativtaker Moss, og legger til at mange har valgt å henge opp flagg.

Avstand fra diskriminering Lars Martin Dahl er sokneprest i Gamlebyen og Grønland menighet og forteller de har fått utelukkende positive reaksjoner på regnbueflagget som vaier fra kirken.

- Vi ønsker at alle skal få en opplevelse av at de er elsket av Gud, og at vi er satt til å forkynne at Jesus er til for oss alle. At folk blir diskriminert for den de er kan vi ikke være med på, forteller soknepresten.

Menigheten begynte å flagge den første Pride-dagen og flagget skal henge til den siste pride-dagen som er 28. juni.

- Grunnen til at vi henger opp flagget er at vi vil ikke at folk skal være i tvil om at de er velkommen i kirka. Dette gjorde vi i fjor også, og vi ønsker bokstavelig talt å flagge dette engasjementet.

I fjor arrangerte Oslo Europride og folk fra hele Europa for å delta. Soknepresten forteller at han aldri har blitt tatt så mye bilder av som da. Det var folk med kristen tro, men som ikke hadde mulighet til utøve denne i hjemlandet.

- De var rørt og ville ta bilde sammen med meg. De sa «kan jeg ta bilde og sende hjem til mamma», forteller Dahl og legger til at det er noe av det sterkeste han vært med på.

KIRKEN PÅ PRIDE: Her er sokneprest Lars Martin Dahl i Gamlebyen og Grønland menighet på Europride 2014. Foto: Elisabeth Fongen
KIRKEN PÅ PRIDE: Her er sokneprest Lars Martin Dahl i Gamlebyen og Grønland menighet på Europride 2014. Foto: Elisabeth Fongen Vis mer