Regnbueørret i Oslo-kloakken

Her får de øye på monsterfisken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Lars Nilssen har fått mange henvendelser og tips etter at han og Lars Lenth fant en regnbueørret som gytet med vanlige ørreter i Frognerparken i Oslo. Noen mener fiskens hode ligner mer på et laksehode, og andre mener en krysning er umulig.
  - Flere mener helt sikkert å ha sett ørreter som lever i kloakken i Oslo, så det skal bli veldig spennende å finne ut hvor denne fisken faktisk kommer ifra, sier han.

Den 3,4 kilo tunge fisken kan være en krysning mellom regnbueørret og brunørret, noe som aldri før har blitt oppdaget i Norge.

Bleik ørret
Nilssen forteller også om at det har blitt funnet helt hvite ørreter i området.

- Dette kan tyde på at de rett og slett har mistet pigmentet etter å ha levd nede i den mørke kloakken lenge, sier Nilssen.

Ørretforsker Morten Kraabøl, ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Lillehammer skal på fredag titte nærmere på monsterfisken. Genene, alder og gytestadie skal undersøkes og kanksje gir dette en indikasjon på hvordan den har havnet akkurat her.

Relativt vanlig med hybridiseringer
- Slike hybridiseringer er vanligere enn man tror. Det har blitt funnet 10-15 krysninger mellom blant annet laks og sjøørret, og i USA er dette relativt vanlig, sier han.

Regnbueørret kjennetegnes ved et fiolett-rosa bånd langs siden, og gyter på våren, i motsetning til brunørreten som gyter på høsten.

- Det at denne fisken har endret oppførselen og gytet sammen med de vanlige ørretene betyr ikke nødvendigvis at det er en krysning, sier Kraabøl.

En uønsket fisk
På 60- og 70-tallet ble det satt ut en del eksemplarer av fisken for å gi et bedre tilbud til sportsfiskere, men i dag er arten uønsket i Norge.

Fisken er nemlig bærer av den såkalte lakseparasitten, som kan skade den vanlige ørreten.

- Man visste ikke bedre den gangen. Regnbueørreten hører egentlig til på et annet kontinent, sier Kraabøl.

Regnbueørreten klarte heller ikke å gyte på egenhånd og forsvant derfor sakte men sikkert. Kraabøl understreker at det allikevel kan finnes noen eksemplarer igjen, enten som er satt ut av mennesker eller som altså har klart å reprodusere seg.

Allerede i våres oppdaget Lars Nilssen og Lars Lenth en bestand av store ørreter i dammene i Frognerparken i Oslo.

- Det merkeligste jeg har sett
Da høsten kom gikk de for å se på fiskene gyte, og ble møtt av synet av 10-15 store ørreter som sloss om de beste gyteplassene i den vesle bekken.

Undervannsfotograf Arnt Mollan satte opp et undervannskamera i bekken, og det tok ikke lang tid før de fikk øye på en fisk som skilte seg betydelig ut fra de andre.

Fargespekteret på fisken levnet ingen tvil; det var en regnbueørret.

- Dette er det merkeligste jeg har sett, roper fiskeentusiast Håvard Stubø da den fargerike fisken kommer tilsyne i monitoren.

De tre gutta valgte å ikke si noe om oppdagelsen før fiskene var ferdige med å gyte, da det ville vært lett å fange dem i den vesle bekken. Ørretene er nå ferdige med å gyte og er tilbake i dammene hvor de hører hjemme.

Les Lars og Lars sin blogg her.