IKKE BARE EN DANS PÅ ROSER: Det var en tøff dag på Oslo børs da aksjene innen alle næringen gikk ned. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
IKKE BARE EN DANS PÅ ROSER: Det var en tøff dag på Oslo børs da aksjene innen alle næringen gikk ned. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

Regnefeil ga blodig dag på Oslo børs

Amerikanske analytikere korrigerte to uker gamle Kina-tall i dag. - Dro ned Oslo børs, sier analytiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Europeiske og amerikanske børser stupte i dag etter nyheter om sviktende tillitt blant amerikanske forbrukere, svakere forventninger til veksten i den kinesiske økonomien og mulige nye gjeldsproblemer for europeiske banker.

Oslo børs sank med hele 5,28 prosent, til 326,7 poeng, det største raset siden slutten av juni fjor. Fallet kan skyldes en regnefeil hos amerikanske Conference Board.

Kina sliter Institusjonen senket i dag anslagene for økonomiske indikatorer for Kina de publisert 15. juni, etter at de fant en regnefeil i april-anslaget. Fra en økning på 1,7 prosent landet anslaget på skarve 0,3. Det er lavere enn tilsvarende tall for både mars og februar.

- Nye signaler på at veksten i Kina ikke blir som stor som man har trodd, slo det kraftig inn i oljemarkedet og dro ned Oslo børs, sier senioranalytiker og makroøkonom i Nordea, Katrine Godding Boye til Dagbladet.

Flere næringer rammet Bare fire aksjer gikk opp på Oslo børs i dag. Aksjekursen til Statoil gikk tilbake 4,2 prosent, mens Yara gikk ned over seks prosent og Telenor gikk ned 2,9 prosent. Nedgangen rammet på tvers av en rekke næringer, skriver NTB.

Nyheten om en forbedring i amerikanske boligpriser, markedet som får mye av skylda for å sparke i gang finanskrisen i 2008, hjalp ikke stort.

- I stedet så vi utslaget av nye tall på forbrukertillitten i USA, som var langt dårligere enn ventet. Forbrukerne er pessimistiske og det rammer børsene i neste omgang, sier Godding Boye.

5000 amerikanske forbrukere spørres jevnlig om hverdagslivet og fremtidsutsiktene. Resultatene gir et bilde av folks økonomi i et av verdens største markeder. Hun tror aksjemarkedsfallet i mai og juni har slått ut i undersøkelsen.

- Børsfallene er er ekstra viktig blant amerikanere, fordi veldig mange setter oppsparte penger og pensjoni aksjer, sier Godding Boye.

- Absurd Flere europeiske banker frykter for framtida når Den europeiske sentralbanken (ESB) fra torsdag planlegger å kutte sitt ettårige utlån til den europeiske banknæringen for å sikre likviditet. Lån på 3500 milliarder kroner forfaller torsdag og markedet frykter nå likviditetskrise.

Særlig blant spanske banker, som sliter med kontanttilgang, er bekymringene store. Overfor Financial Times beskriver en toppsjef situasjonen som «absurd».

- Enhver sentralbank er forpliktet til å sikre banker likviditet, men dette følges ikke av ESB. Vi sloss med dem hver dag på dette, det er absurd, sier en spansk kilde til avisa.

Banknæringen på tvers av Europa mener ESBs planer «ignorer de komersielle realitetene» i Europa, skriver Financial Times.

Også norske banker stupte i dag, blant annet gikk DNB NOR ned 5,2 prosent.