Regner med 10000 båtflyktninger fra Libya hver uke

EUs redningsoperasjon i Middelhavet gjør at menneskesmuglerne sender flere ut i lite sjødyktige båter, mener Frontex.

KANTRER: Migranter i en kantrende båt utenfor kysten av Libya i mai. 500 ble reddet av de italienske skipene Bettica og Bergami. Rundt 500 migranter ble reddet, men et ukjent antall druknet. Bildet ble frigitt av den italienske marinen 25. mai, samme uke som det ble reddet 13.000 flyktninger i havområdet mellom Libya og Italia. Foto: Marina Militare/Handout via REUTERS
KANTRER: Migranter i en kantrende båt utenfor kysten av Libya i mai. 500 ble reddet av de italienske skipene Bettica og Bergami. Rundt 500 migranter ble reddet, men et ukjent antall druknet. Bildet ble frigitt av den italienske marinen 25. mai, samme uke som det ble reddet 13.000 flyktninger i havområdet mellom Libya og Italia. Foto: Marina Militare/Handout via REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Frontex regner med at 300.000 mennesker vil legge ut på den livsfarlige båtferden fra Libya mot Europa i år.

Det er direktør i EUs grenseovervåkningsorganisasjon Frontex, Klaus Roesler, som kommer med de nye beregningene i den tyske avisa Bild.

Roesler sier også at EUs intense redningsaktivitet i områdene utenfor kysten av Libya gjør at menneskesmuglerne sender lite sjødyktige båter, overfyllt av flyktninger ut på havet, fordi de antar at de vil bli reddet av EU.

- Dette fører til at flere legger ut, sier Roesler.

Stor økning

FNs sikkerhetsråd vedtok tirsdag enstemmig et mandat for å utvide det marine oppdraget Sophia i farvannet utenfor den Libyske kysten.

Formålet er foruten å redde flyktnigner i havsnød og bekjempe menneskesmugling, også å bidra til å hindre våpensmugling til Libya.

Bare i løpet av uka fra 20. til 27. mai ble det reddet 13.000 båtflyktninger i havområdet mellom Libya og Italia, det høyeste tallet for en uke så langt.

Så langt i år har det kommet omtrent like mange flyktninger via denne ruta som i fjor, men trenden er økende. I mai kom det dobbelt så mange som i april, ifølge Frontex.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer