Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Regner med 400 døde

Togpassasjerene i det overfylte toget hadde ingen mulighet til å komme seg unna flammene da gasskomfyren i kafevogna eksploderte. Flammene spredte seg til flere vogner, mens toget fortsatte å kjøre i flere kilometer sør for Kairo i Egypt. - Folk løp som gale, sier en av de overlevende. Han hoppet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så langt er det funnet 342 døde og 65 skadde. Dødstallene stiger etterhvert som redningsmannskapene gjennomsøker det utbrente toget.

- Slik som det ser ut nå blir det minst 400 døde, sier løytnant Amil Karam i det egyptiske sivilforsvaret til nyhetsbyrået AP.

Toget var fylt til randen av passasjerene fra Kairo som skulle ta seg en langhelg i Luxor. Hver av de 11 vognene har plass til 150 passasjerer, men det skal ha vært presset 300 passasjerer inn i hver vogn. Totalt var det 3000 passasjerer i toget.

Et lokalt nyhetsbyrå melder at brannen startet i en gasskomfyr i kafeen på toget. Meldingen er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold, og lederen for den egyptiske statsjernbanen hevder tpoget ikke hadde noen kafevogn, men at passasjerer ofte hadde mindre gasskomfyrer med seg om bord, til tross for at dette er forbudt.

Politiet opplyser at brannen startet i en av de 11 vognene i toget, og at flammene etterhvert spredte seg til flere vogner. Toget forlot Kairo like etter midnatt, og var på vei til Luxor, 48 mil lenger sør i Egypt.

Kjørte videre mens det brant

Toget fortsatte å kjøre med flere brennende vogner i hele fire kilometer før det stoppet ved landsbyen Reqa al-Gharbiya, 95 kilometer sør for Kairo. Det er ikke klart hvorfor nødbremsen ikke ble utsløt med en gang.

Flere ble drept da de i desperasjon hoppet mens det brennende toget fremdeles holdt høy fart, melder politiet. Så langt er det funnet 40 omkomne langs togsporet.

Hjelpemannskaper sier til nyhetsbyrået MENA at togvognene er totalt utbrente. De beskriver det hele som et helvete. Mange av likene er funnet under seter, der de kanskje har prøvd å finne tilflukt mot flammene. Andre steder har likene smeltet sammen til hauger. 25 brannbiler og 30 ambulanser har deltatt i redningsaksjonen, og moskene er åpnet for å huse de skadde.

Mange av passasjerene skulle hjem til sine landsbyer for å feire Eid al-Adha i helga.

- Folk løp som gale

22 år gamle Said Fuan Amin hoppet fra det brennende toget og ble i formiddag behandlet for hjernerystelsen og armbruddet.

Han sier til nyhetsbyrået AP at han sammen med seks venner måtte ta til takke med en plass på gulvet i det overfylte toget. Han ble først oppmerksom på at noe var galt da han hørte skrik og så tilløp til slåssing.

Så så han flammer og folk som kom løpende, flere av dem med klærne i brann.

- Folk løp som gale, sier den 22 år gamle bygningsarbeideren.

Han løp selv vekk fra flammene og klarte å knuse et vindu. Han sier at han nølte med å hoppe fordi toget kjørte fort.

- Jeg trodde jeg kom til å dø uansett, så jeg hoppet, sier Said Fuan Amin.

21 år gamle Abdel Hassan Fadlallah sier at vogna hans ble fylt av røykt og at det brøt ut panikk.

Leger ved Ayyat-sykehuset sier at de har sendt alvorlig brannskadde til Kairo. Sykehuset ble i løpet av formiddagen nødt til å avvise flere skadde. De hadde ikke kapasitet til å ta imot flere.

Forrige alvorlige togulykke i Egypt inntraff i 1998. 47 mennesker mistet livet da et tog sporet av og kjørte inn i en folkemengde.

<B>TOTALT UTBRENT: Toget med 11 vogner er totalt utbrent. Det satt 300 passasjerer i hver av vognene.
MINST 100 DØDE: Vognene var bygd for 150 passasjerer, men det var stappet 300 inn i dem.
VOKTER TOGET: Politi holder nysgjerrige unna det utbrente toget.
Hele Norges coronakart