Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regner med at Öcalan blir drept

Pågripelsen av Öcalan er begynnelsen på slutten for ham, tror lederen for Det norske råd for kurdernes rettigheter.- Jeg tipper at han blir funnet drept under et «fluktforsøk», sier Jon Rud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pågripelsen av kurderlederen Abdullah Öcalan er katastrofalt for ham, men vil ikke nødvendigvis skade kurdernes sak. Det tror lederen for Det norske råd for kurdernes rettigheter, advokat Jon Rud.

- Jeg tipper at Öcalan blir funnet drept, etter et fluktforsøk. Tyrkiske myndigheter er flinke til slik, sier Rud til Dagbladet :på nettet.

Det er mer komfortabelt med et dødsfall enn en rettssak med vestlig presse tilstede, hevder Rud.

- Kosovo: bare barnemat!

Nå er det på tide at vesten tvinger Tyrkia til å løse problemet med kurderne på en fredelig måte, sier Rud.

- Serbernes behandling av kosovoalbanerne har fått vesten til å vise muskler. Det er tross alt bare barnemat i forhold til hvordan Tyrkia behandler kurderne. Det er patetisk hvordan det ropes opp om et par nedbrente landsbyer i Kosovo, mens tyrkiske myndigheter har bombet 3000-4000 landsbyer og gjort 3 millioner kurdere hjemløse, raser Rud. Vesten lar være å reagere fordi Tyrkia fungerer som en velkommen buffer mot Iran og Irak.

Fredelig i Oslo

Mens greske ambassader i Europa har vært gjenstand for demonstrasjoner og rasende protester fra PKK har Hellas' ambassade i Norge hatt det stille og rolig.

- Vi har hatt det fredelig fram til nå, heter det ved den greske ambassaden. Men de har fått styrket politivaktholdet etter nyheten om at Öcalan er pågrepet i Tyrkia.

- Vi vet ikke hva som vil skje, men norske myndigheter har styrket vaktholdet, sier en ansatt ved ambassaden som ikke vil ha navnet sitt offentliggjort.

Også ved den tyrkiske ambassaden er vaktholdet styrket, selv om det ikke har vært et eneste tilløp til demonstrasjoner.

- Det er ikke så mange PKK'ere i Norge som i Sverige og Danmark, sier en ambassade-ansatt som heller ikke vil ha navnet sitt på trykk. Tyrkias representanter i Norge er også spente på reaksjoner på Öcalan-pågripelsen.

- Vi avventer situasjonen, det er fortsatt en mulighet for reaksjoner, lyder forklaringen ved Tyrkias ambassade.

Reakjsonene kom utenfor Stortinget. Kurdere demonstrerte mot arrestasjonen, men det hele gikk fredelig for seg.

Med kurdiske flagg og bilder av den arresterte kurderlederen ropte demonstrantene slagord og oppfordret til norsk boikott av Tyrkia og anerkjennelse av Kurdistan.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media