- Regner med at noen vil hogge hodet av meg

Fem professorer mener Ida-forsker Jørn Hurum overdriver og villeder.

I SENTRUM>:  Idas "far" Jørn Hurum flankert av forskningsminister Tora Aasland (til høyre) og universitetsdirektør Gunn Elin Bjørneboe. Nå går debatten i det akademiske miljøet om Hurum er FOR mye i sentrum.  Foto: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX.
I SENTRUM>: Idas "far" Jørn Hurum flankert av forskningsminister Tora Aasland (til høyre) og universitetsdirektør Gunn Elin Bjørneboe. Nå går debatten i det akademiske miljøet om Hurum er FOR mye i sentrum. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||

(Dagbladet.no): Fossilforsker Jørn Hurum (41) har ventet på at det etablerte akademiske miljøet i Norge skulle hogge løs med skarpslipte våpen etter at han stilte seg selv og fossilet Ida midt i verdens rampelys — først i New York og så hjemme på Naturhistorisk Museum.

 I dag går fem av Hurums akademiske overmenn — biologiprofessorene Trond Amundsen, Ivar Folstad, Jarl Giske, Tore Slagsvold og Nils Chr. Stenseth — i strupen på læregutten gjennom en kronikk i Aftenposten.

 I kronikken hevder professorene at Ida er oversolgt, at formidlingen bryter med grunnleggende forskningsetikk og at det er villedende å omtale Ida som missing link.

- Begrepet missing link er meningsløst i moderne evolusjonsbiologi, skriver de fem professorene.

 De mener i klartekst at Hurum skryter på seg langt mer om Ida enn det forskningen gir grunnlag for.

- Bør ta kritikk på alvorHan bør ta kritikken fra viktige forskningstidskrifter som Science, Nature og New Scientist på alvor, og ikke avfeie den som forventet smålighet, påpeker professorene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.