<strong> I SENTRUM&gt;:</strong>  Idas "far" Jørn Hurum flankert av forskningsminister Tora Aasland (til høyre) og universitetsdirektør Gunn Elin Bjørneboe. Nå går debatten i det akademiske miljøet om Hurum er FOR mye i sentrum.  Foto: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX.
I SENTRUM>: Idas "far" Jørn Hurum flankert av forskningsminister Tora Aasland (til høyre) og universitetsdirektør Gunn Elin Bjørneboe. Nå går debatten i det akademiske miljøet om Hurum er FOR mye i sentrum. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX. Vis mer

- Regner med at noen vil hogge hodet av meg

Fem professorer mener Ida-forsker Jørn Hurum overdriver og villeder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||

(Dagbladet.no): Fossilforsker Jørn Hurum (41) har ventet på at det etablerte akademiske miljøet i Norge skulle hogge løs med skarpslipte våpen etter at han stilte seg selv og fossilet Ida midt i verdens rampelys — først i New York og så hjemme på Naturhistorisk Museum.

 
I dag går fem av Hurums akademiske overmenn — biologiprofessorene Trond Amundsen, Ivar Folstad, Jarl Giske, Tore Slagsvold og Nils Chr. Stenseth — i strupen på læregutten gjennom en kronikk i Aftenposten.

 
I kronikken hevder professorene at Ida er oversolgt, at formidlingen bryter med grunnleggende forskningsetikk og at det er villedende å omtale Ida som missing link.

- Begrepet missing link er meningsløst i moderne evolusjonsbiologi, skriver de fem professorene.

 De mener i klartekst at Hurum skryter på seg langt mer om Ida enn det forskningen gir grunnlag for.

- Bør ta kritikk på alvor
Han bør ta kritikken fra viktige forskningstidskrifter som Science, Nature og New Scientist på alvor, og ikke avfeie den som forventet smålighet, påpeker professorene.

Her er Jørn Hurums egen beskrivelse i Dagbladet av det hemmelige arbeidet med Ida og den spektakulære presentasjonen i New York.

 Hurum smiler og ler også etter at han har finlest kronikken. Han synes ikke at professorene kommer med særlig skarpe våpen.

 -  Når jeg stikker fram hodet helt bevisst på denne måten, må jeg regne med at noen høyere opp i det akademiske hierarkiet vil hogge det av. Denne debatten har rast ute i verden en ukes tid, med utspring i sterkt negative reaksjoner fra to-tre ledende forskere i Nord-Amerika. Det måtte komme her også, men de fem professorene har ikke noe å komme med. Debatten både om Ida og formidlingen av funnet er viktig, og det er fint at de melder seg på, sier Hurum, som ikke finner noen grunn til å trekke haka tilbake.

- Verdens beste
- Vi har verdens beste fossil på Naturhistorisk Museum, og det er tull å hevde at Ida ikke er et avgjørende funn pr. i dag for å forstå evolusjonshistorien. En annen akademisk diskusjon som pågår er om det språklige begrepet missing link ble utryddet fra det engelske språket midt på 1800-tallet slik at ingen forstår hva vi forsøker å beskrive med Ida. Det er ikke mitt inntrykk, og den debatten overlater jeg glatt til språkforskerne, sier Hurum.

 Han kjenner til to av professorene som rasler med sablene.

 - Nils Chr. Stenseth er en av landets beste evolusjonsbiologer og dessuten leder av Vitenskapsakademiet. Og Tore Slagsvold kjenner jeg i alle fall som en hyggelig fyr, sier Hurum.

Han var forberedt på at det ville koste å utfordre det sterke akademiske hierarkiet både her hjemme og internasjonalt — uten referanse til de fem professorene i kronikken.

To universitetstopper som støtter Jørn Hurums offensive forskningsbeskrivelser på fagnettstedet forskning.no, er Cicero-direktør Pål Prestrud og medisinprofessor Ole Didrik Lærum. Nettopp Lærum fikk Forskningsrådets formidlingspris i fjor.

 
- Ida passer dårlig
En av de sterkeste kritikerne ute i verden til Ida og hennes norske far Jørn Hurum er den amerikanske professoren Chris Beard. Til Dagbladet.no har Beard sagt at Ida er omtrent så langt unna mennesket på primatenes familietre som det er mulig å komme for en primat.

 - Det er greit å kjenne aktørene og vite hvilke alternative agendaer de kan ha. Professor Beard har selv en fossil fra Kina med en kjeve og et par andre biter. Han framhever selv dette som et verdensledende funn i evolusjonsforskningen. Ida passer dårlig inn i det bildet, mener Hurum.

Røed Ødegaard-syndromet
Fra sidelinjen har han fulgt utviklingen til en annen ung forsker som fikk kraftige påminnelser fra det etablerte akademiske etter hvert som oppmerksomheten økte.

 Knut Jørgen Røed Ødegaard brøt lydmuren hos folk flest med sine begeistrede beskrivelser om stjernehimmelen.

- Han fikk jo en veldig backclash i fagmiljøet. Han ble vel "tatt" til slutt på at han ikke hadde doktorgrad. Jeg har fulgt med behandlingen av han, men ikke latt meg skremme. For vi har jo verdens beste fossil, sier panteolog Hurum med Røed Ødegaards begeistring.

 
Idas "far" er førsteamanuensis med doktorgrad.


 

 

 

  

 


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer