REGNER MED ETTERFORSKNING: Politimester Hans Sverre Sjøvold sier etterforskningen av Eirik Jensen preger politidistriktet. Foto: Jacques Hvistendahl
REGNER MED ETTERFORSKNING: Politimester Hans Sverre Sjøvold sier etterforskningen av Eirik Jensen preger politidistriktet. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Regner med større etterforskning av Oslo-politiet

- Eirik Jensen var aldri personlig rådgiver for meg, sier politimester Hans Sverre Sjøvold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi må forholde oss til at siktelsen er alvorlig, men avventer hva som blir bevist som faktum. Vi håper at Spesialenheten kan gi oss et godt faktagrunnlag. Dette er en tung sak. Det er ikke en situasjon som lammer oss, men den preger oss alle, sier politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

For første gang siden superspaneren, politioverbetjent Eirik Jensen, ble pågrepet, siktet for grov korrupsjon og varetektsfengslet i forrige uke, gir politimesteren et lengre intervju.

Eirik Jensen nekter straffskyld.

«Fri rolle» Sjøvold opplyser at Jensen i 2011 trådte ut av den formelle lederstrukturen ved Seksjon for organisert kriminalitet, etter å blant annet ha ledet Gjengprosjektet, for det politimesteren kaller en «friere rolle». I 2013 ble han så overført til strategisk stab, som er ledet av visepolitimester Sveinung Sponheim, der han har laget langsiktige strategidokumenter.
 
Etter det Dagbladet forstår skal enkelte kolleger skal ha sett det som problematisk at Jensen også de siste åra har opprettholdt kontakten med kriminelle for å beholde kildenettet.

- Er det riktig at Jensen nylig ble bedt om avslutte kontakten med noen typer informanter?

- Det kan jeg ikke svare på. I strategisk stab må man ha kontakt med ulike personer for å få en oversikt, men ikke på det nivået vi snakker om her. Det Jensen har vært opptatt av er Dialogmodellen, en strategi jeg ikke er uenig i. Men måten den forvaltes på regner jeg med andre nå vil undersøke, sier Sjøvold.

Etterforskning Han sier de internt har brukt tid på en gjennomgang av systemet deres for informantbehandling.

- Den skal blant annet skal sikre at den enkelte informant ikke er en tjenestemanns særeie, at alt er transparent og har notoritet gjennom logger og registre. Rammene rundt dette i dag virker veldig betryggende, og ble revidert så seint som i 2011. Jeg må være så ærlig å si at det har vært ulike synspunkter på hvordan informantrutinene skal praktiseres. Et av spørsmålene nå er hvordan Jensen har forholdt seg til dette systemet. Men det blir det andre som skal ettergå, sier Sjøvold.

Politimesteren sier til Dagbladet at han går ut fra at undersøkelsene i saken kan føre til etterforskning av oslopolitiet.

SIKTET FOR GROV KORRUPSJON: Politioverbetjent Eirik Jensen.
Foto: Marius Gulliksrud
SIKTET FOR GROV KORRUPSJON: Politioverbetjent Eirik Jensen. Foto: Marius Gulliksrud Vis mer

- Vi forstår at det som følge av saken stilles mer generelle spørsmål om distriktet og hans oppgaver her, og jeg regner med det blir en etterforskning også av Oslo politidistrikt i forlengelsen av dette.

- Ikke rådgiver - Har Jensen vært en rådgiver for deg i det daglige arbeidet?

- Det har vært spekulert mye rundt det, men det har han ikke vært. Det er 14 personer i strategisk stab. Jensen har ikke vært en personlig rådgiver for meg. Han har rapportert til visepolitimester Sveinung Sponheim, ikke direkte til meg, svarer Sjøvold.

Politimesteren sier han ikke kjenner detaljer i etterforskningen og viser til Spesialenheten for å uttale seg om den. Sjøvold sier det ikke er grunn til å gå gjennom de rapportene Jensen har vært delaktig i ved Strategisk stab.

- Dette har han ikke gjort alene, og rapportene er kvalitetssikret, sier Sjøvold.