- Regnestykket går ikke opp

Selv om støtten til asylsøkerne har blitt skrudd opp, virker køen utenfor Fattighuset i Oslo bare til å bli lengre. Brorparten av brukerne er ukrainske flyktninger.

I KØ: Flere titalls personer sto samlet i Grønlandsleiret for å få gratis mat fra Fattighuset. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
I KØ: Flere titalls personer sto samlet i Grønlandsleiret for å få gratis mat fra Fattighuset. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regnet faller hardt fra den grå hovedstadshimmelen og skyller over folkemengden som denne ettermiddagen har samlet seg i Grønlandsleiret.

Den lange køen slynger seg i en halvsirkel fra Grønland kirke, før den krysser kvartalet og ender foran Fattighusets lokaler. Mellom de mange hodene stikker et par fargerike paraplyer opp.

- Vær så god!

Astrid Åsbakk sitter ved dørene og tar imot lapper fra de frammøtte, før de kan gå og hente en pose med gratis mat. Her har hun vært frivillig siden 2006.

Hun har sett hvordan finanskrisa, coronapandemien og samtidas prisøkninger har påvirket osloborgerne.

Spesielt krigen i Ukraina har hun sett ha kraftige konsekvenser.

- Det er veldig mange ukrainere i køen, forteller hun.

Et tøft møte

Hittil i år har 47 950 ukrainere søkt om asyl i Norge. I overkant av 75 prosent av dem er kvinner og barn.

For mange kan det første møtet med det norske samfunnet by på utfordringer.

Den siste tida har prisene skutt i været. Selv om inflasjonen er på vei ned, er prisveksten fortsatt relativt høy. Fra april i fjor til samme periode i år økte prisene med 6,4 prosent, ifølge SSB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer