Regnet gir eksplosjon av hussopp

Soppen blomstrer på skoler og i bolighus etter årets rekordvåte høst. Ekspertene frykter telefonstorm når våren kommer og huseierne oppdager skaden. Dagbladet.no forteller deg hvordan du oppdager skadene - og hvordan du kvitter deg med dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har Aftenposten skrevet at det er påvist sopp- og råteskader i hele 53 av Oslos skoler. Enkelte steder er skadene så omfattende at skoler har måttet stenge.

Men også bolighus er i fare etter høstens herjinger fra oven. Hussopp trives nemlig best når det er vått. Likevel uteblir telefonstormen hos sopp-bekjemperne, og det er ikke noe godt tegn...- De som virkelig har pågang nå, er selskapene som driver med fuktsanering og forsikring. Vi regner med å merke det utover våren, sier Johan Mattsson til Dagbladet.no. Han er seniorkonsulent med fagansvaret sopp og inneklima i selskapet Mycoteam, som er eksperter på biologiske bygningsskader.

- Mange sjekker husene sine for sopp først når skaden allerede er et faktum, sier Mattsson.

Men det finnes råd. Sopp og råte kan forebygges. Jo tidligere du oppdager skaden og får utbedret den, jo lettere er det å bli kvitt skaden. Og det er ingen grunn til å vente: kostnadene øker proposjonalt med tiden soppen får kose seg i fred.

Slik forebygger du soppangrep:

Mattsson anbefaler alle å ta en inspeksjonsrunde rundt huset midt i en regnskur. Det er nemlig lettest å oppdage eventuelle lekkasjer når det høljer ned.

- Problemet er gjerne at vi holder oss inne i regnværet, men det gir en glimrende anledning til å registrere om vannet kommer seg inn i huset. Sjekk at alle takrenner og nedløp fungerer som de skal.

Om huset ditt er tilsynelatende tett eller ikke: Mattsson anbefaler alle å følge med på loft og i kjellere med jevne mellomrom.

- Det beste du kan gjøre for å forebygge soppangrep er å holde alle rom tørre, og å følge med.

Slik oppdager du sopp- og råteskader

- Det første du bør se etter er fuktskjolder. De indikerer en lekkasje, noe som gir soppen gode vekstforhold, sier Mattsson.

- Se også etter andre unormale forhold på materialene. Når soppen utvikles dannes det først et slags belegg på overflatene. Du bør også være oppmerksom på ubehagelig lukt.

Når skaden har skjedd:

Når skaden har skjedd og du oppdager en vannlekkasje, må denne tørkes ut så fort som mulig. Og tro det eller ei: her er det lett å gjøre feil.

- Sørg for luftsirkulasjon når du skal tørke ut et vannskadet rom. Setter du bare opp varmen, inviterer du soppen til å slå seg ned: væte og varme gir ideelle vekstvilkår for sopp, sier Mattsson.

Ofte kan det være nok å få hjelp til deler av utbedringen. Du kan gjøre mye selv, men vær sikker på at du gjør det riktig!

- Det er lett å gjøre unødvendige feil når du skal utbedre en soppskade. Entrepenører har etterhvert mye kunnskap om dette, men de er ofte dyre. Har du bestemt deg for å gjøre dette arbeidet selv, bør du være sikker på hva du gjør, mener Mattsson.

- Først og fremst er det viktig å beskytte seg selv og nærliggende rom mot spredning av soppsporer. De er så små at du kun ser dem i mikroskopet, og de spres gjennom lufta. Dette kan gi astma- og allergiplager. Når sporene spres gjennom lufta til andre rom, trenger de bare litt fuktighet for at de skal sette seg.

Mattsson anbefaler huseiere å snakke med taksfolk eller andre håndverkere før arbeidet begynner.

53 Oslo-skoler rammet

Sopp, råte, vannlekkasjer og fuktskader har rammet

følgende skoler, ifølge hovedverneombudet for Oslo-skolen.

(Ikke alle skolene har stengte lokaler, og ikke alle skadene skyldes regnværet i høst.)

Abildsø, Ammerud, Apalløkka, Berg vgs., Bjørnsletta, Bolteløkka, Bredtvedt vgs., Bryn, Bøler, Ellingsrud, Ellingsrudåsen, Elvebakken vgs., Grefsen, Grefsen vgs., Hartvig Nissen vgs., Haugenstua, Hellerud vgs., Holtet vgs., Hovin, Høyenhall, Klemetsrud, Lilleaker, Majorstua, Marienlyst, Munkerud, Nordvoll, Nordtvedt, Nøklevann, Oppsal, Oslo katedralskole, Persbråten vgs., Ris, Rommen, Sandaker vgs., Sofienberg tekniske fagskole, Sogn vgs., Skøyen Smestad, Stig, Stasjonsfjellet, Sollerudstranda,

Trasop, Tveita, Tåsen, Ullevål, Ullevålsveien, Uranienborg,

Vestli, Vinderen, Voksentoppen, Vålerenga, Voksen og Øraker.

FØRSTE FASE: Dette bildet viser omfattende vekst av muggsopp på et loft i Oslo etter høstens kraftige nedbør. Regnet førte til at fuktighet trakk inn i murverket ved pipen, og inn på loftet. FØRSTE FASE: Dette bildet viser omfattende vekst av muggsopp på et loft i Oslo etter høstens kraftige nedbør. Regnet førte til at fuktighet trakk inn i murverket ved pipen, og inn på loftet. ANDRE FASE: Hvis det hvite «støvlaget» på bildet over hadde fått utvikle seg fritt, ville det etter hvert ha sett slik ut.
EKSPLOSJONSSPREDNING: Disse to bildene viser hvordan soppen i hjørnet av en leilighet i Oslo vokste på tre uker. Gulvet er blitt brunt av soppsporer. Alle foto: MYCOTEAM
ANDRE FASE: Hvis det hvite «støvlaget» på bildet over hadde fått utvikle seg fritt, ville det etter hvert ha sett slik ut. EKSPLOSJONSSPREDNING: Disse to bildene viser hvordan soppen i hjørnet av en leilighet i Oslo vokste på tre uker. Gulvet er blitt brunt av soppsporer. Alle