Regnet oversvømmer Europa

70 er så langt omkommet i oversvømmelsene som har rammet Europa de siste dagene. Meteorologene varsler nå mer regn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Russland er så langt 70 mennesker omkommet som følge av det kraftige regnet.

Leter etter flere omkomne

Nå jobber ryddemannskapet ved Svartehavets strender for å fjerne biler og annet ødelagt materiale. De leter etter flere omkomne i vrakrestene.

4000 meter med kystlinje er undersøkt så langt. Hus, veier og bruer er ødelagt etter katastroferegnet førte til at fjellelvene vokste og skylte store mengder vann over kysten.

Tusenvis av russiske turister som oppholder seg i området fikk ikke den ferien de hadde planlagt. Mange har problemer med å komme seg ut av området, siden både biler og veier er ødelagt.

Nyhetsbyrået Interfax melder at så mange som 4000 turister sitter fast i Shirokaya Balka, en av kystbyene som ble ødelagt av oversvømmelsen.

- Alle vil få sjansen til å returnere tilbake til sine hjem, sier Ivan Aristov i politiet i byen.

Men mange turister valger likevel å bli, melder russisk TV. De har allerede betalt for ferien, og håper på bedre vær.

Et etterforskningsteam skal nå se på alle dødsfallene for å undersøke om noe kriminelt har skjedd. De skal også finne ut hvorfor bygninger har blitt satt opp i områder der bygging ikke har vært tillatt på grunn av fare for oversvømmelse og jordskjelv.

Myndighetene har satt igang vaksinasjoner både mot hepatitt A og tyfus.

Tysk politikvinne døde

I Tyskland er det erklært unntakstilstand. Veier og hjem ligger under vann.

De sørlige delene av landet ble rammet hardt av vannet i helga. Elver gikk over sine bredder, vannet og gjørma ødelegger infrastrukuren.

Nå ventes det store problemer i resten av landet også. Meteorologene varsler at regnet ikke kommer til å stoppe med det første, og tyskerne bekymrer seg for vannstanden i de største elvene.

Brannmenn i byen Leipzig i øst ble kalt ut hele 300 ganger i de tidlige morgentimene i dag. Folk forsøker å beskytte hjemmene sine fra flodvannet. Deler av sentrum i byen ble stengt av på grunn av faren for oversvømmelser fra elva Elbe.

En grenseovergang til Tsjekkia er også stengt på grunn av oversvømmelse.

Lenger nord døde en politikvinne etter at bilen hennes kom ut av kontroll søndag natt på vei til Wismar.

Strømmen er borte og kjellere og veier strømmes over i området.

I Bayern ligger store områder under vann ved byen Passau, nær grensa til Østerrike. Hundrevis jobber døgnet rundt for å redde eiendommer, skriver AP.

I Augsburg kollapset taket på et kjøpesenter under vannmassene.

Ødeleggelsene er estimert til 2 millioner euro.

- Vi har heldigvis ingen rapporter på at folk har blitt skadet, sier Wolfgang Stengel, talsmann for Bayerns nødstyrker.

Store tap i Italia

I Italia har føderasjonen av italienske bønder beregnet at uværet de siste dagene har gjort skader for 3,7 milliarder euro, det vil se vel 27,5 milliarder norske kroner.

Stormer og regnskyll har ødelagt store kornavlinger, drivhus og frukthager i sentrale deler. Produksjonen av auberginer, vannmeloner og andre frukter er alvorlig ødelagt av regnskyll og vind, mens vinproduksjonen vil måtte bære et tap på mer enn 3 prosent, sammenlignet med forrige år.

Skadd på festival

Også i Danmark har regnet øst ned de siste dagene. Over Sjælland, Lolland, Falster og Møn var det beregnet å komme mellom 20 og 40 millimeter regn mandag.

Regnskyllet har ført til at redningsselskapet Falck har måttet rykke ut til flere boligeiere som hadde kjellerne sine under vann. Og på en countryfestival i Slikeborg ble seks scenearbeidere skadd søndag, da sceneteltet bukket under for trykket av de store vannmassene. Ulykken skjedde mens festivalens siste konsert fortsatt var i gang. Uværet i Danmark er en mildere versjon av uværet som har herjet det sentrale og sørlige Europa de siste dagene.

Redder mennesker fra hustak

I Østerrike i byen Linz bruker myndighetene helikopter for å redde folk fanget på hustak. Fra lufta sendes store kurver ned for å hente opp fortvilte mennesker som leter etter et trygge steder å oppholde seg på. Linz ligger omkring 20 mil vest for Wien.

4000 soldater har jobbet på spreng med å demme opp vannet med sandsekker siden i dag tidlig.

En brannmann ble tatt av vannmassene og har antakeligvis druknet i byen Mariapfarr i Salzburg.

I hele landet er veiene oversvømmet med vann og gjørme som står opp til en halv meter høyt. Hundrevis av huseiere pumper desperat vann ut av kjellere og førsteetasjer. I Linz er gassen blitt skrudd av.

- Det er katastrofalt, sier Wilfried Weissgaerberg i det nasjonale brannvesenet. Han forteller om hus som kollapser og ødelagte toglinjer.

I Tyrol er hovedveiene stengt. Det populære skistedet Kitzbühel er også oversvømt.

Følger vannstanden nøye

Myndighetene følger vannstanden i elva Donau fra minutt til minutt. Elva gjennom hovedstaden Wien. Går elva over sine bredder kan det føre til store ødeleggelser. Mandag var elva fortsatt under kontroll i byen, men i St. Pölten, 4 mil vest for hovedstaden, øker vannstanden raskt.

I Mozarts fødeby Salzburg sank en seightseeing-båt med navnet Amadeus mandag. Den ble tatt av strømmene i Salzach.

Alle bruene i Salzburg er stengt. Myndighetene advarer bileiere, og varsler alle om å fjerne biler fra parkeringshus og garasjer under jorda.

Ikke langt unna, i byen Hallein, er mesteparten av gamlebyen under vann etter at en flodbølge blåste sandsekkene vekk.

I Kamp River-dalen rapporteres det om at vannstanden økte med en meter på ei natt. Det er den verste oversvømmelsen siden 1896.

Søndag kveld brast en demning i byen Zwettl. Mellom 50 og 60 hus ble oversvømt.

Skadeomfanget koster flere hundre milloner euro så langt.

Uværet er en direkte følge av klimaforandringene, sier lederen av FNs miljøprogram, Klaus Töpfer.

<B>BRENNER VRAKRESTENE:</B> En soldat deltar i opprydningsarbeidet i Shirokaya Balka i Russland.
<B>JERNBANEN UNDER VANN:</B> Salzburg i Østerrike.
<B>HOLDER VANNET UTE:</B> I Traunstein i Bayern forsøker folk å beskytte seg selv og husene sine med sandsekker.
<B>UMULIG Å SYKLE:</B> En kvinne forsøker å berge seg selv og sykkelen i regnværet i Salzburg, Østerrike.
BRUKER HELIKOPTER FOR Å REDDE MENNESKER:</B> I Østerrike har myndighetene satt inn helikopter for å redde folk som er fanget på hustak. Her er en bil tatt av vannet i Rottenegg.