REDNINGSAKSJON: To mennesker er bekreftet omkomne, men over 40 er meldt savnet etter storflommen i delstaten Texas i USA. Her ser vi kystvakten i Houston redde mennesker som ikke klarer å evakuere. Video: CNN Vis mer Vis mer

Storflommen «Harvey» i Texas

- Regnfallet er uten sidestykke. Flommen er katastrofal

Tusenvis av mennesker har søkt tilflukt på hustak og andre steder over bakken i påvente av hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningsarbeiderne har så mye å gjøre at de ikke har klart å håndtere alle ropene om hjelp fra folk som er strandet. Texas' guvernør Greg Abbott har derfor beordret ytterligere 1.000 mannskap fra nasjonalgarden til Houston for å bistå i redningsarbeidet mandag. Fra før bistår en styrke på 3.000 personer.

Samtidig har flere hundre mennesker blitt beordret evakuert i Houstons sørvestlige forstad Fort Bend County. Der frykter myndighetene at demningene langs Brazos-elva skal bryte sammen og oversvømme området med det lokalmyndighetene omtaler som en «800-årsflom». Til nå har folk i området blitt evakuert på frivillig basis.

Fem mennesker er hittil meldt omkommet som følge av uværet Harveys herjinger, men bare to av dødsfallene er så langt bekreftet av myndighetene.

I 22-tiden lokal tid søndag kveld lå uværets senter noen mil øst for Victoria i Texas og rundt 20 mil sørøst for Houston. I løpet av to døgn har det falt mer enn 365 millimeter nedbør i regionen.

Det nasjonale orkansenteret opplyser at Harvey vil bevege seg ut fra den midtre delen av kystområdet i Texas i løpet av mandag og tirsdag.

Ber om bistand

Myndighetene i Houston ber privatpersoner bistå i evakuering av flomrammede innbyggere. Sykehus og flyplasser er stengt etter de enorme nedbørsmengdene.

Nødetatene i Houston har på 15 timer mottatt 56.000 anrop fra innbyggere som har bedt om hjelp. Det er sju ganger mer enn antall anrop på en ordinær dag.

SKREMMENDE: I Texas ser de nå starten på den voldsomme orkanen som er på vei. Video: NTB Scanpix Vis mer

Så langt er mer enn 2.000 redningsoppdrag utført. 600 båter er satt inn i evakueringen. Delstatsmyndighetene i Louisiana og Florida har sendt båter til de flomrammede områdene.

500 spesialkjøretøy og 14 helikoptre er satt inn i redningsarbeidet. Myndighetene oppgir at Harvey har forårsaket skader for flere milliarder dollar.

President Donald Trump reiser til Texas på tirsdag, opplyser Det hvite hus.

Ingen nordmenn rammet

Det norske generalkonsulatet i Houston har ikke fått opplysninger om at det er nordmenn i de hardest rammede områdene.

– Per nå er store deler av byen utsatt og berørt av vannmassene, men vi kjenner ikke til at det er nordmenn i spesielt utsatte områder, opplyser konsul Ingunn M. Oudia i en epost til NTB søndag kveld. Generalkonsulatet går ut fra at det er mellom 5.000 og 6.000 nordmenn bosatt i området.

Oudia sier oljebyen med sine noe over to millioner innbyggere har god erfaring med å håndtere slike situasjoner.

– Dette været kommer til å vare i to-tre dager til – så nordmenn i området – som alle andre, må være tålmodige og holde seg innendørs. Vi kan ikke gjøre annet enn å vente på at det skal avta.

Nedbørsrekord

Hustak er revet av, bobiler er snudd opp ned og flere hundre tusen husstander er strømløse. Houstons to flyplasser er stengt. Enkelte deler av Houston kan sette ny Texas-rekord i nedbør.

Nedbørsmengden er ventet å bli rundt 116 centimeter, mens enkelte steder risikerer så mye som 127 centimeter, ifølge meteorologene.

– Bredden og intensiteten på dette regnet er uten sidestykke, og det resulterer i katastrofal flom, het det i en uttalelse fra The National Weather Service.

(©NTB)