Regning: 4,94 mill. kr. Betalingsfrist: 21 dager

Mange innsatte havner i gjeldsfeller de aldri kommer ut av.

FÅR HJELP: «Tom» får hjelp av Guro Eriksrud (t.v) og Susanne Skei Fostvedt i Røde Kors' gjeldsprosjekt for straffedømte. Eriksrud er nå i permisjon.
FÅR HJELP: «Tom» får hjelp av Guro Eriksrud (t.v) og Susanne Skei Fostvedt i Røde Kors' gjeldsprosjekt for straffedømte. Eriksrud er nå i permisjon. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg kasta alle regningene i søpla, sier «Tom».

Han soner i Oslo fengsel for flere innbrudd og biltyverier. «Tom» har gjeld på omtrent 1,5 millioner kroner. Da han sonet forrige gang, i 2009, var den en halv million lavere. Ikke enorme summer, sammenliknet med gjeldsnivået til nordmenn flest. Men så er det inkassorregninger, erstatningskrav og annen straffegjeld han har, ikke boliglån.

Nå prøver han å komme ut av gjeldshelvete med hjelp av Røde Kors og deres gjeldsprosjekt for straffedømte.

- Gjeld og økonomi er et kjempeproblem for innsatte, men det jobbes overraskende lite med det. Både i fengslene og utenfor, sier prosjektleder Guro Eriksrud.

Store summer Enkelte har langt høyere gjeld enn «Tom».

I vår fikk de beskjed fra en fortvilt innsatt som kort tid etter at han begynte å sone fikk et erstatningskrav på 4,9 millioner kroner fra staten, med beskjed om å betale innen 21 dager (se bildet til høyre).

- Statens Innkrevingssentral vet selvfølgelig at det er umulig å betale en slik sum mens man sitter inne når man ikke eier noe av verdi, men  det gjør det imidlertid ikke mindre stressende for de som mottar brevene. Han som mottak dette brevet var helt ute av seg og ante ikke hva han skulle gjøre og hva som ville skje når han ikke innfridde kravet. Han opplevde det som veldig  psykisk belastende, sier Susanne Skei Fostvedt, som leder prosjektet mens Eriksrud er i fødselspermisjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer