Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Regningen til vanlige folk

Pengene går ikke til vanlige folk, men til bedrifter og dem med formue, advarer Arbeiderpartiet. Nå går statsminister Erna Solberg (H) til Frp og Sylvi Listhaug som krever mer penger til vei og verft.

27 MILLIARDER: Regjeringens tredje krisepakke er på 27 milliarder. I Stortinget går regjeringspartiene først til Fremskrittspartiet for å få flertall, som på sin side etterlyser mer penger til veiprosjekter og verftsindustrien. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
27 MILLIARDER: Regjeringens tredje krisepakke er på 27 milliarder. I Stortinget går regjeringspartiene først til Fremskrittspartiet for å få flertall, som på sin side etterlyser mer penger til veiprosjekter og verftsindustrien. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Regjeringens tredje krisepakke som ble lagt fram fredag, skal få fart på norsk økonomi og ta bedriftene ut av coronakrisen.

Totalt bruker regjeringen 27 milliarder kroner på en rekke tiltak:

  • Kutt i formuesskatten: 1,3 milliarder
  • Grønn omstillings-pakke: 3,6 milliarder
  • Lønnstilskudd til bedrifter: 4 milliarder
  • Kompetanseheving 1 milliard
  • Kjøp av medisinsk utstyr: 4,8 milliarder

Oljepengebruken oppjusteres samtidig siden revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram 12. mai og øker med fem milliarder. Det oljekorrigerte underskuddet i 2020 ligger ifølge regjeringen an til å bli 485 milliarder kroner.

Det er 243 milliarder kroner mer enn det Stortinget vedtok i fjor høst.

- Tiltakene skal både få folk i jobb, øke aktiviteten i norsk næringsliv og bidra til langsiktig verdiskaping i privat sektor framover. Vi skal skape mer og inkludere flere i arbeidslivet. Sammen skal vi ta Norge ut av krisen, sa statsminister Erna Solberg (H) på pressekonferansen.

- Masseoppsigelser

LO har lenge etterlyst lønnstilskudd til bedrifter som tar permitterte tilbake i jobb. Det får de av regjeringen. Men regjeringen lytter ikke til LO når det gjelder å utvide permitteringsordningen fra 26 til 52 uker.

Det kan få alvorlige konsekvenser allerede før Norge går i sommerdvale, advarer LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik.

- Regjeringen er altfor defensive når de sier de skal komme tilbake og se an situasjonen til høsten. Bedriftene trenger forutsigbarhet og vi frykter masseoppsigelser i forkant av sommeren. Det kan man unngå hvis man utvider til 52 uker, sier Følsvik.

Arbeiderparti-leder brukte fredagen i industriparken Mo i Rana. På telefon med Dagbladet ber han regjeringen om å lytte til fagbevegelsen.

- Det er fagbevegelsen som har skoene på og som vet hva som skjer ute i bedriftene. Å utvide permitteringsreglene ville vært et naturlig budskap fra regjeringen, sier Støre, som påpeker at de største pengene går til bedriftene – ikke arbeidstakerne.

- Det gir en skjev sosial profil, advarer Støre.

- Sosialt urettferdig

MISFORNØYD: Hadia Tajik (AP) omtaler regjeringens krisepakke som kraftløs. Reporter: Arnhild Aas Kristiansen. Video: Madeleine Liereng Vis mer

Finanspolitisk talsperson Hadia Tajik i Arbeiderpartiet merker seg at regjeringen finner plass til en drøy milliard til kutt i formuesskatten for å ta Norge ut av coronakrisen.

- Dessverre er denne tiltakspakken kraftløs og den slår sosialt urettferdig ut. Verken industrien eller reiselivet eller kulturlivet blir ivaretatt. Når vi i tillegg ser at regjeringen kutter i formuesskatten, risikerer vi at regningen ender opp hos vanlige folk, sier Tajik, som er spesielt bekymret for verftsindustrien.

- Man redder ikke verftsindustrien i Norge med 120 millioner kroner. Man må ha et ordentlig industriprogram. Vi hadde trengt en investeringsbeslutning for karbonfangst- og lagring og vist ambisjoner og muskler på vegne av industrien i Norge, sier Tajik.

ADVARER: LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen advarer mot masseoppsigelser.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
ADVARER: LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen advarer mot masseoppsigelser. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- Ikke én vei-krone

I de to første krisepakkene gikk Ap, Frp, Sp og SV sammen og overbød regjeringen kraftig og skjerpet tiltakene. Dynamikken vil endre seg i Stortinget i den tredje krisepakken siden den behandles parallelt med revidert nasjonalbudsjett og krisepakken for oljebransjen.

Det er Fremskrittspartiet Erna Solberg først vil henvende seg til og der er det Sylvi Listhaug som styrer finansene.

- Det er ikke er én krone til vei i krisepakken. Det sier seg selv at Frp er langt fra fornøyd. Vi kommer til å kreve at vi får på plass viktige prosjekter rundt omkring i landet, som sikrer norsk sysselsetting og norske entreprenører. Det blir et viktig krav, sier Listhaug, som deler Tajiks bekymring for verftene og den maritime næringen.

MISFORNØYD: Nestleder i FRP, Sylvi Listhaug, mener krisepakken kan forbedres. Reporter: Arnhild Aas Kristiansen. Video: Madeleine Liereng Vis mer

- Vi er veldig bekymret. Det som er lagt fram av regjeringen er rett og slett et mageplask. Vi kommer til å kreve betraktelige forbedringer, hvis Norge skal være en havnasjon framover, sier Listhaug.

Frp-politikeren vet også hva hun vil kutte.

- Det er uforståelig for oss at man i en krisetid at man foreslår å bruke mer enn 400 millioner kroner på integreringstiltak, der man allerede bruker 9,8 milliarder kroner på i år. Det er feil prioritering når vi står i denne situasjonen, sier hun.

Ap-leder Støre advarer til slutt mot å se seg blind på de store summene som nå flyr ut av oljefondet.

- Det er avgjørende at vi nå er grundige og nøysomme når vi bruker av fellesskapets penger og barnas pensjonspenger. Norge kan velge en annen vei en innstramningspolitikken som mange land innførte etter finanskrisen. Biter arbeidsledigheten seg fast, blir kostnadene store for enkeltmennesker og samfunnet og kan gjøre ubotelig skade, sier Støre.

- Tafatt

SVs Kari Elisabeth Kaski mener det er tafatt, grått og alt for lite, spesielt på klima.

- Det er alt for lite for å bekjempe arbeidsledigheten og satsingen på grønn omstilling er minimal, mener hun.

Det samme sier Una Aina Bastholm, leder i Miljøpartiet de grønne.

- Dette er en store mulighet til å gå få til grønn omstilling. Erna Solberg lovet en satsing på grønne arbeidsplasser, men kommer med lommerusk sammenlignet med hva hun gir oljeindustrien, sier hun.

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes kaller det en krigserklæring mot arbeidsfolk.

- De kutter i formuesskatten for de rike, men tar fra de permitterte retten til ti dager med full lønn, sier han.

- USOSIALT: Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerer på at regjeringen finner plass til kutt i formuesskatten. Her fra et besøk til Kværner Verdal i fjor. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
- USOSIALT: Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerer på at regjeringen finner plass til kutt i formuesskatten. Her fra et besøk til Kværner Verdal i fjor. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!