Regnkaos i Sverige: 113 millimeter regn på ett døgn

Nå kan regnet være på vei mot Norge.

PRØVER Å REDDE HUS: Flere hus i Mariannelund har blitt rammet etter det kraftige regnet. Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX
PRØVER Å REDDE HUS: Flere hus i Mariannelund har blitt rammet etter det kraftige regnet. Foto: Mikael Fritzon / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hus er oversvømt, veier ødelagt og mennesker frustrerte etter at det har falt enorme mengder regn over deler av Kalmar og Jönköpings Län i Sverige. Det svenske meteorologiske instituttet, SMHI, har gått ut med varsel om veldig alvorlige oversvømmelser.

På et døgn har det kommet 113 millimeter regn over Målilla i Hultsfreds kommune, noe som er nesten dobbelt så mye som det normale i hele juli. Politiet i Jönköping kaller situasjonen for en naturkatastrofe.

- Desverre føles det som vi ligger fire timer etter hele tiden, moder jord er slem i dag, sier Semmy Lingefjord, styrkeleder ved redningstjenesten i Hultefred, til svenske Aftonbladet

Prøver å redde hus Redningsmannskap jobber på spreng med å pumpe vann ut av rammede bygninger og med å lage demninger for å unngå av bekker flommer over.

Det har blitt pumpet ut vann fra en rekke boliger, og enda flere hus står i fare for å bli oversvømt.

Veiene fra Mariannelund mot Vimmerby og Hultsfred er stengt på grunn av de store vannmengdene, og mellom Karlstorp og Buskebo er 20 meter av veien ødelagt.

- Det er kriseartet her. Vi har pumper og demninger og jobber så godt vi kan. Det er krise her, så spørsmålet er om vi klarer det. Vi har snakket med kommunestyret, så vi tror kanskje heimevernet gjør inntog snart, sier Leif Wigren, redningssjef i beredskap i Hultsfred, til Expressen.

60-70 mm. regn i Hedmark Meteorologisk Institutt i Norge har ennå ikke sendt ut noe flomvarsel, men holder øye med hvordan været utvikler seg i Sverige.

- Det kommer litt an på hvilken bane regnet i Sverige tar. Nå ser det ut til å trekke nordvestover, og da er nok Hedmark mest utsatt, sier Børje Johansson, vakthavende meteorolog til Dagbladet.

KAOTISK: Biler en dekt av vann etter at det kom 113 millimeter regn i Småland på ett døgn. Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX
KAOTISK: Biler en dekt av vann etter at det kom 113 millimeter regn i Småland på ett døgn. Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX Vis mer

Han forteller at det stedvis kan komme 60-70 millimeter med regn øst i Hedmark.

- Det er jo veldig mye regn, men vi har foreløpig valgt å ikke sende ut ekstremværvarsel.

Det ligger et lavtrykk rett over Skandinavia, og i store deler av landet er det mye regn og ustabilt vær.

- Nordland får det beste været, med oppholdsvær og en del sol. Ellers kan det også bli ganske greit fra Vestfold og nedover, men generelt er det ustabilt over nesten hele landet, sier Joahnsson.

USTABILT I NORGE: Et lavtrykk ligger over Skandinavia, og store deler av landet vil få ustabilt vær og mye regn de neste dagene. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
USTABILT I NORGE: Et lavtrykk ligger over Skandinavia, og store deler av landet vil få ustabilt vær og mye regn de neste dagene. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer