Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Regnskapsrotet pågår fortsatt

Feilene i datasystemet som bidro til milliardsprekken i Forsvaret i fjor, er ennå ikke rettet opp. Det opplyser generalinspektør for Hæren, Lars J. Sølvberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med Sølvberg til stede kunne utvalget som har gransket budsjettsprekken i hæren legge fram sin rapport i går.

Den slår fast at en grunn til økonomirotet i 2004 var et «mangelfullt støttesystem for regnskap og styring».

Det de sikter til, er det sentrale lønns- og regnskapssystemet som Forsvaret innførte i november 2003 - som er en del av det såkalte Program Golf.

Fikk ikke riktige tall

Problemene førte til at hærledelsen med Sølvberg i spissen ikke fikk riktige tall over hvor mye lønn som ble utbetalt, hvor regninger ble ført og andre ting som var nødvendig for å holde oversikt og styre økonomien i Hæren.

-  Jeg satt med et platonsk bilde av verden. Det vi trodde var virkeligheten, var bare en ufullstendig avspeiling av den, sa Sølvberg da utvalgets rapport ble presentert i går.

Feilene som er avdekket er fortsatt ikke rettet opp, og også i år forsyner regnskapssystemet sjefene i Forsvaret med «utilfredsstillende data», som generalmajor Lars J. Sølvberg formulerer det.

-  Dataene vi nå får er like gale som i 2004. I januar har vi registrert en rekke feilposteringer. Forskjellen nå er at vi ser gjennom sløret. Vi vet at styringsdataene vi får ikke er virkelige og kan dermed gripe inn og korrigere dem på andre måter, sier Sølvberg til Dagbladet.

Uttalelsen setter alvorlige spørsmålstegn ved gjennomføringen av Program Golf, som skal gi hele Forsvaret et sentralt dataverktøy for å styre alt fra økonomi til personell.

-  Forsvaret sliter med svært store problemer med Program Golf og vi anbefaler derfor en full gjennomgang av hele programmet, sa Eli Sætersmoen, som har vært med på granskingen av budsjettsprekken i Hæren.

Ikke 424, men 112,8

Utvalget, som ble nedsatt av Sølvberg, støtter i hovedsak hans sak. De mener at det reelle underskuddet i Hæren ikke er på 424 millioner kroner slik det står i Forsvarets årsrapport, men på 112,8 millioner kroner. Resten er enten feilposteringer eller feil- og underbudsjettering, heter det.

Grunnen til sprekken mener utvalget skyldes dårlige styringssystemer, store omstillinger og kraftig nedbemanning som særlig rammet regnskapskyndige i Hæren.

-  Jeg har aldri sett så mye foregå i en organisasjon på en gang, sa utvalgsmedlem Eli Sætersmoen.

I rapporten skriver utvalget at Hæren «i en normalsituasjon» burde vært i stand til å avdekke at man styrte mot et underskudd allerede sommeren 2004. Utvalget konkluderer med at det ikke var noen normalsituasjon i 2004.

FORTSATT FEIL: - Det vi trodde var virkeligheten, var bare en ufullstendig avspeiling av den, sa generalinspektør Lars J. Sølvberg om budsjettsprekken i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!