Regnskogen må reddes!

Et rikt biologisk mangfold er menneskehetens livsforsikring. 50-90% av verdens arter finnes i regnskogene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De tropiske regnskogene ødelegges i et ufattelig omfang og tempo. På 90-tallet mistet verden 1,58 millioner kvadratkilometer tropisk skog, et areal som er fem ganger større enn Norge. Hvert år forsvinner tropisk skog tilsvarende halve Norges areal. Den systematiske utryddelsen av regnskogene får dramatiske konsekvenser for jordens mangfold av plante- og dyrearter. Det biologiske mangfoldet er selve kilden til mat og medisiner. Både skogene og artene som lever i dem, er en forutsetning for stabile økosystemer som gjør kloden mindre sårbar for klimaendringer.

Dramatisk

Mitt besøk til det som er igjen av regnskogene på Sumatra, var en rystende og dyster opplevelse. En av jordens rikeste skoger ble redusert med over 60% fra 1985- 97, og om fem år kan den være utradert. Med skogen forsvinner leveområdene for den asiatiske elefanten, Sumatra-tigeren og solbjørnen, og flere tusen andre unike plante- og dyrearter.

Situasjonen er tilsvarende i Brasil. Hvert år avskoges et areal nesten på størrelse med Nord-Trøndelag. Gjennomføres de gigantiske utbyggingsplanene i Amazonas, kan regnskoger på størrelse med hele Europa bli halvert de neste 20 årene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer