Regnskyll hjalp ikke - 200 skogbranner raser i Australia

Flammene klatret opp 200 meter høy klippe.

BRANN: En brannmann gir en koala vann nær Cudlee Creek i South Australia. Om lag 200 branner herjer i fire delstater i Australia. Halvparten av dem er i New South Wales. Video: Oakbank Balhannah CFS / AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Et regnskyll i Sydney julaften var ikke nok til å dempe frykten for at to store skogbranner utenfor Australias mest folkerike by skal samles til én megabrann.

Det meteorologiske instituttet opplyser at temperaturene i Sydney, hovedstaden i delstaten New South Wales (NSW), er ventet å nå 45 grader søndag og mandag.

VERRE OG VERRE: Denne brannen i Gosper i Blue Mountains utenfor Sydney er ute av kontroll - som rundt 200 andre skogbranner i Australia. Foto: Dan Himbrechts, AAP/AP/NTB Scanpix.
VERRE OG VERRE: Denne brannen i Gosper i Blue Mountains utenfor Sydney er ute av kontroll - som rundt 200 andre skogbranner i Australia. Foto: Dan Himbrechts, AAP/AP/NTB Scanpix. Vis mer

Delstatsminister Gladys Berejiklian takket frivillige brannmannskaper på en frokost 1. juledag. Hun sa de hadde gjort en enestående jobb vel vitende om at det kan komme enda hardere dager.

Distriktsbrannvesenet i delstaten opplyser onsdag at det skal utnytte det noe kjøligere været de neste dagene til å forsterke branngater og andre forebyggende tiltak.

To branner truer

To store branner i Blue Mountains som er ute av kontroll, har vokst. Den ene brannen, Gospers Mountain-brannen, har svidd av en halv million hektar med skog og kratt og har nådd fjellbyen Blackheath.

Flere hjem ble slukt av brannen mandag da flammene strakte seg opp en 200 meter høy klippe som en brennende foss.

En annen enorm brann nordvest for Sydney er på vei nordover mot byen Katoomba.

Så langt har åtte personer mistet livet i New South Wales, inkludert to frivillige brannmenn. Nærmere tusen hjem har brent ned.

KONTRAST: Tradisjonen med folkefest på strendene i Australia 1. juledag ble opprettholdt også nå til tross for brannkatastrofene. Her fra bystranda St. Kilda i Melbourne. FOTO: Mark Baker, AP/NTB Scanpix.
KONTRAST: Tradisjonen med folkefest på strendene i Australia 1. juledag ble opprettholdt også nå til tross for brannkatastrofene. Her fra bystranda St. Kilda i Melbourne. FOTO: Mark Baker, AP/NTB Scanpix. Vis mer

200 branner

Om lag 200 branner herjer i fire delstater i Australia. I South Australia kjemper rundt 200 brannmannskaper mot flammene øst for storbyen Adelaide.

Brannsjef Mark Jones i delstaten sier til Channel 9 at flere frivillige er klare til å bidra selv om de er på juleferie med familien.

- Branner gjør ikke forskjell på om det er 1. juledag eller ikke, og det gjør heller ikke brannmenn, sa brannsjefen.

DØD: Australia har vært preget av mange og kraftige skogbranner de siste ukene, og de rammer dyrelivet hardt. Nå hylles Toni Doherty for sin heltedåd. Klipp: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Dyresykehus

Heller ikke dyrepleiere i Australia kan forvente å få mye fri i jula. De er klare til å jobbe døgnet rundt og forbereder seg på flere innleggelser, spesielt for dyr som er stresset av varmt vær, skog- og krattbranner og tørke, skriver Reuters.

Ved Koalasykehuset i Port Macquarie i NSW får 72 koalaer tilsyn 1. juledag. Dyrene har blitt fraktet til sykehuset etter at brannene har ødelagt opp mot tre firedeler av habitatet deres.

- Vi har team som står klare til å hente dyr dersom noen er i trøbbel, og vi er tilgjengelige 24 timer i døgnet, sier klinikkdirektør Cheyne Flanagan til nyhetsbyrået.

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer