Rehabilitering ble et mareritt

Slagpasient Ingerid Rugstads opphold på rehabiliteringssenteret skulle være en hyggelig forandring i hverdagen, slik ble det ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Oppholdet på Klosterskogen i Skien ble en uverdig opplevelse for kvinnen (59) som er lenket til rullestolen. Oppholdet skulle være hyggelig, en forandring fra hverdagen i handikapboligen på Falkum i Skien og en avlastning for samboeren som til daglig har omsorgen for henne. Slik ble det ikke.

-  Er det dette de kaller omsorg? Jeg hadde trodd jeg skulle få godt stell og god pleie. Men nei. I stedet følte jeg at jeg ble behandlet som en gjenstand, sier Ingerid Rugstad til Dagbladet.

Ville hjem

Hun var på Klosterskogen rehabiliteringssenter i Skien i 12 dager. Da orket hun ikke mer. Hun ville hjem.

-  Jeg fikk ikke dusje en eneste gang. Jeg har tannprotese og fikk heller ikke hjelp til å pusse tennene. Det er jeg helt avhengig av, forteller den 59 år gamle kvinnen.

Hun fikk slag for to år siden og ble lam på hele venstre side av kroppen. Nå er hun avhengig av rullestol. Hun får daglig tilsyn og stell av hjemmesykepleien i Skien.

-  De er helt fantastiske. Å få en avlastningsplass, var bare en total nedtur. Det stedet var ikke noe annet enn en oppbevaringsboks.

Mange andre

-  Jeg har samboer og får hjelp av ham døgnet rundt. Men hva med alle de andre? Mange har ikke pårørende og blir nærmest overlatt til seg selv. Det er forferdelig å se at personalet ikke har tid til å hjelpe folk.

-  Jeg har fulgt med i debatten om omsorg i valgkampen. Jeg håper jeg kan bidra litt til å rette søkelyset mot forhold som er helt uverdige. Det er fælt å høre mennesker ligge på rommet sitt og skrike om natta: «Jeg vil hjem,» sier Ingerid Rugstad.

Fikk unnskyldning

Hennes samboer, Erik Paulsen, var daglig på besøk. Til slutt slo han i bordet.

-  Vi har fått en unnskyldning og en forklaring om at «tida ikke strekker til». Det holder ikke.

Det er tid for et nytt opprør både for eldre og syke, sier Paulsen.

Sola skinner inn vinduene på Solbergtunet i Skien. Ingerid er hjemme igjen.

-  Jeg er heldig. Jeg har det godt hjemme hos Erik.

UVERDIG: - Jeg håper ikke andre må oppleve det samme som meg, sier handikappede Ingerid Rugstad. Hun og samboeren Erik Paulsen er sjokkert over hva hun opplevde på Klosterskogen rehabiliteringssenter.