Rehan grillet Jagland for å ha gitt fredsprisen til Malala (17)

- Hva har hun oppnådd?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årets Nobel fredspris går til Kailash Satyarthi og Malala Yousafzay for deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse.

Les hele begrunnelsen her.

Alt om fredsprisen i vårt Nyhetsstudio.

Etter annonseringen fikk leder av Nobelkomiteen, Torbjørn Jagland, flere kritiske spørsmål om fredsprisen. Årets vinner blir av enkelte sammenlignet med prisen til USAs president Barack Obama i 2009.

- Obama-prisen var en tildeling for gode intensjoner, som ikke er fulgt opp. Malala er bare 17 år, og har gode intensjoner, men hva har hun egentlig faktisk oppnådd? lød spørsmålet fra en reporter.

FREDSVINNER: Malala Yousafzai. Foto: AFP / STR / NTB scanpix
FREDSVINNER: Malala Yousafzai. Foto: AFP / STR / NTB scanpix Vis mer

Jagland svarte opprømt tilbake:

- Hvordan kan du si det? spurte han tilbake.

FREDSVINNER: Kailash Satyarthi. Foto: Bobby Bank / Getty Images / NTB scanpix
FREDSVINNER: Kailash Satyarthi. Foto: Bobby Bank / Getty Images / NTB scanpix Vis mer

Jagland viste til hvilken bevegelse Malala har satt i gang, som også reflekteres med konkrete tiltak i FN-systemet. Nobel-direktør Geir Lundestad måtte på et tidspunkt avbryte seansen og minne om at det ikke var noe debatt som foregikk i dag.

Det var den norskpakistanske frilansjournalisten Rehan Naqvi, som blant jobber for den statlige engelskspråklige iranske TV-stasjonen PressTV, som stilte de mest kritiske spørsmålene og refererte til at Malala ennå ikke har oppnådd mye ut over å være et offer for terror.
 
- Personlig er jeg veldig glad for denne prisen, men spørsmålene reflekterer hvordan mange ser på dette i Pakistan. Det var derfor jeg måtte stille dem slik, sier han til Dagbladet.

STILTE SPØRSMÅL: Regan Naqvi sier han personlig er veldig glad for at Malala tok prisen, men sier han stilte de kritiske spørsmålene på den måten fordi han tror de reflekterer hvordan mange ser på på utdelingen i Pakistan.
Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
STILTE SPØRSMÅL: Regan Naqvi sier han personlig er veldig glad for at Malala tok prisen, men sier han stilte de kritiske spørsmålene på den måten fordi han tror de reflekterer hvordan mange ser på på utdelingen i Pakistan. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Han tror prisen vil få en blandet mottakelse i Pakistan. Mange der ser henne som en vestlig agent og de liker ikke at hun har flyttet til England, forklarer han.