MÅTTE STEMME PÅ ET ANNET PARTI: Reidar Toresen skulle avgi sin stemme til MDG, men fikk beskjed om at partiet ikke hadde gitt ut liste da han kom til valglokalet. Foto: Privat, NTB Scanpix
MÅTTE STEMME PÅ ET ANNET PARTI: Reidar Toresen skulle avgi sin stemme til MDG, men fikk beskjed om at partiet ikke hadde gitt ut liste da han kom til valglokalet. Foto: Privat, NTB ScanpixVis mer

Stortingsvalget 2017:

Reidar (63) skulle stemme på MDG. Fikk ikke lov

Fikk beskjed om at partiet ikke hadde gitt ut liste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bergenseren Reidar Toresen (63) skulle avgi sin stemme til Miljøpartiet De Grønne (MDG) da han entret valglokalet ved Hellen skole i Bergen mandag.

Slik gikk det ikke. I avlukket var det nemlig ingen MDG-lister å se.

Overfor TV 2, som først omtalte saken, forklarer Toresen at beskjeden fra en av valgfunksjonærene var klar: Partiet hadde ikke gitt ut liste i Hordaland.

Toresen, som endte opp med å stemme på SV i stedet, fant seinere ut - ved å ringe til MDGs hovedkontor - at dette selvfølgelig ikke stemte.

- Forbanna

- Det var veldig kjedelig. Valgfunksjonæren virket veldig seriøs og pliktoppfyllende, og sa at MDG ikke hadde lagt ut lister i Hordaland. Jeg trodde jo på henne der og da, og måtte velge et annet parti, og da falt valget på det som ligger nærmest, forteller 63-åringen til Dagbladet, og legger til:

- Det er jo utrolig at slikt kan skje, for man vet ikke hvor mange andre hun har sagt det til. Man må forvente et høyere nivå i Norge enn dette. Jeg ble forbanna.

FØLGER VALGET: Martine Aurdal og Linn K. Hillestad følger deg gjennom valgnatten og holder deg oppdatert på de siste resultatene. Vi besøker også de forskjellige partienes valgvaker. Vis mer

Overfor TV 2 bekrefter valgansvarlig i Bergen, Elin Solberg, at det har skjedd en glipp i det aktuelle valglokalet.

- Hun (valgfunksjonæren) har tenkt helt feil, og dermed feilinformert velgeren. Av en eller annen grunn tenkte hun at MDG ikke har liste i Hordaland, og dermed falt det henne heller ikke inn å sjekke avlukket, sier Solberg til kanalen.

- Uopprettelig feil

Reidar Toresen synes uansett det er leit at han endte opp med å stemme på et annet parti enn planlagt.

- Dette er jo dessverre en uopprettelig feil. Jeg har stemt og får ikke fikset opp i det. Det var dumt av meg å stemme, for jeg burde jo skjønt at dette var galt, og ringt først. Det at jeg måtte stemme noe annet er ikke det mest tragiske, men derimot spørsmålet om hvor mange sedler det kan være snakk om.

- Har dette lagt en demper på valgdagen?

- Ja, littegrann. Jeg blir jo litt irritert når sånt skjer, for valget er jo en flott ting. Jeg er ikke så bekymra for akkurat min stemme, men mer bekymret hvis det er mye sånn tull. For det er jo en hårfin balanse dette her med over og under sperregrensen, sier han.

Havner på vippen

Både MDG, Venstre og KrFs kamp om å komme over sperregrensa kan avgjøre regjeringsspørsmålet. På Ipsos´ siste måling for Dagbladet før valget 11. september havner MDG på vippen. Partiet får 4,4 prosent, som ville gitt sju mandater.

Det krever 85 mandater for å få flertall i Stortinget. På Dagbladets måling får Ap, SV, Sp, MDG og Rødt 87 mandater.

Valgansvarlig i Bergen vet foreløpig ikke hvorfor MDG manglet stemmesedler, men sier til TV 2 at de har rutiner for å sjekke at alle partier er representert.

Valgfunksjonæren som begikk stemmetabben sier til Bergens Tidende, der hun står fram med fullt navn, at hun ikke kan svare på hvorfor hun feilinformerte Toresen - men legger seg paddeflat.

Miljøpartiet De Grønnes kommunikasjonssjef, Sindre Buchanan, påpeker overfor Dagbladet at de foreløpig ikke har fått meldinger om liknende tilfeller med stemmekluss.

- Skal ikke skje i et demokrati

Kristin Hammerås, fylkessekretær for Hordaland MDG, var mandag innom det aktuelle valglokalet både før og etter Toresen.

- Jeg var i samme valglokale tidligere i dag og stemte. Da var det lister der. Jeg var også tilbake i valglokalet etterpå.

Da fikk Hammerås beskjed om at alt var i orden.

- Hvis dette stemmer, er det alvorlig for oss, siden vi er 50 stemmer fra sperregrensa. Dette skal ikke skje i et demokrati. Jeg håper virkelig ikke det gjelder andre, det ville være forferedelig trist. Kjempedumt hvis det har skjedd flere, sier hun til Dagbladet.

At MDG bare er 50 stemmer fra sperregrensa kom fram i en fersk fylkesmåling Infact har gjort på oppdrag for VG, som er tatt opp fra 10. august til 6. september.

Fortvilet

2. kandidat for MDG i Oslo, Per Espen Stoknes, blir overrasket når Dagbladet forteller ham om stemmefeilen på partiets valgvake mandag kveld.

- Dette visste jeg ikke om. Hadde det ikke vært så mye tak i denne stemmegiveren, er det ikke sikkert det hadde blitt plukket opp. Jeg håper ikke dette har skjedd med andre, men det tallet får vi jo aldri vite. Men dersom det er tilfellet, er det jo en skandale. En ting er politikk, der kan vi være så uenige som vi bare vil, men grunnleggende menneskerettigheter som stemmeretten jo er, de må ikke brytes.

Valget er som nevnt spådd å bli svært jevnt og bare få stemmer kan avgjøre om MDG kommer over sperregrensa eller ikke.

- Hver stemme ved dette valget teller, og det er en helt grunnleggende forutsetning at alle får stemme på det partiet de ønsker. Det er klart det kan skje menneskelige svikt, og det har jeg forståelse for, men dette skal ikke skje, sier han til Dagbladet.

Også byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg, fikk først vite om hendelsen mandag kveld.

- Det er selvsagt veldig trist, men jeg håper at feilen er rettet opp og at de fleste som har hatt lyst til å stemme på oss, har fått stemt, sier hun til Dagbladet.

AVSLAG: Marit Slagsvold hadde glemt legitimasjon, men ektemannen og partileder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, fikk stemt. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer