Reidar (82) har hatt 68 forskjellige pleiere på sju måneder: - Det er mitt liv de stjeler av

For fire år siden var eldreomsorgen i Ringebu nedkjørt og utdatert. Så tok kommunen grep, og har klatret 397 plasser på Dagbladets oversikt. I Oslo er ståa en helt annen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RINGEBU/OSLO (Dagbladet): I 2011 lå Ringebu kommune i Oppland på en beskjeden 399.-plass på Dagbladets oversikt over de beste kommunene å bli gammel i, sortert på lege- og fysioterapauttimer per beboer per uke, andel plasser i brukertilpasset enerom med bad, og andel årsverk i brukerrettede tjenester med fagutdanning.

Men nå, fire år seinere, har pipa fått en annen lyd. Den lille kommunen med snaue 4500 innbyggere har foretatt et klatrenummer Thorbjørn Egners egen Klatremus hadde vært stolt av.

De har passert 397 kommuner på veien til en 2.-plass, og er med det bare slått av Øyer.

I Oslo er ståa derimot en ganske annen. For fire år siden var hovedstaden rangert på 340. plass. Siden da har kommunen bare karet seg opp 15 plasser, og er fortsatt blant landets verstinger.

68 PLEIERE PÅ SJU MÅNEDER: I en omsorgsbolig i Oslo sitter Reidar Sollie (82). Tidligere denne uka fortalte han sin historie til frifagbevegelse.no, og utdyper nå overfor Dagbladet sin frustrasjon over tjenestetilbudene der han bor. Tjenestetilbud han selv, som en av Oslos første mannlige sykepleiere, var med på å starte i 1965.

Den gamle Arbeiderparti-veteranen har, siden han ble innlosjert 2. februar, hatt besøk av 68 forskjellige pleiere. Felles for dem alle er at de har veldig dårlig tid. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
68 PLEIERE PÅ SJU MÅNEDER: I en omsorgsbolig i Oslo sitter Reidar Sollie (82). Tidligere denne uka fortalte han sin historie til frifagbevegelse.no, og utdyper nå overfor Dagbladet sin frustrasjon over tjenestetilbudene der han bor. Tjenestetilbud han selv, som en av Oslos første mannlige sykepleiere, var med på å starte i 1965. Den gamle Arbeiderparti-veteranen har, siden han ble innlosjert 2. februar, hatt besøk av 68 forskjellige pleiere. Felles for dem alle er at de har veldig dårlig tid. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Til sammenlikning er Stavanger nummer 175, Bergen nummer 201 og Trondheim nummer 214. Sjekk tallene for helse og omsorg, samt hundrevis av andre statistikker for ditt distrikt, på forskjellsnorge.no.

Slik bruker du Dagbladets database

- Mitt liv de stjeler av I en omsorgsbolig i Oslo sitter Reidar Sollie (82). Tidligere denne uka fortalte han sin historie til frifagbevegelse.no, og utdyper nå overfor Dagbladet sin frustrasjon over tjenestetilbudene der han bor. Tjenestetilbud han selv, som en av Oslos første mannlige sykepleiere, var med på å starte i 1965.

Den gamle Arbeiderparti-veteranen har, siden han ble innlosjert 2. februar, hatt besøk av 68 forskjellige pleiere. Felles for dem alle er at de har veldig dårlig tid.

- I går kom nummer 68. De er veldig snille og hyggelige, men de kan bruke litt mer vett i stedet for å bare løpe etter stoppeklokka, sier han.

De første månedene kom han seg knapt ut av rommet med rullestol på grunn av en høy dørterskel. Han tok etter hvert grep selv, og fikk installert to små ramper, så kan kommer seg forbi den unødvendige hindringen.

Og hver dag må han vente. I skrivende stund trenger han bare to minutters hjelp med øyedråper, men likevel blir han sittende og vente.

- 12 minutter her, 17 minutter der, 30 minutter dagen etter. Det er mitt liv de stjeler av når de ikke møter opp. Jeg skjønner at ting skjer, og at de kan bli forsinket, men ikke hver dag. Det står og faller på administrasjonen og dem som sitter på toppen, og det faktum at de ikke hører på oss som bor her, og tilpasser forholdene etter oss. Det er vi som bor her som skal stå i fokus, sier Sollie, og legger ikke skjul på at han håper på et maktskifte.

Han har allerede overbevist åtte andre beboere til å stemme på «hans folk».

Eldrekrig i Oslo Med én uke igjen til valget er eldreomsorgen blant de heteste temaene i Oslo-debatten.

TOK GREP: De første månedene kom Sollie seg knapt ut av rommet med rullestol på grunn av en høy dørterskel. Han tok etter hvert grep selv, og fikk installert to små ramper, så kan kommer seg forbi den unødvendige hindringen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TOK GREP: De første månedene kom Sollie seg knapt ut av rommet med rullestol på grunn av en høy dørterskel. Han tok etter hvert grep selv, og fikk installert to små ramper, så kan kommer seg forbi den unødvendige hindringen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Arbeiderpartiets toppkandidat Raymond Johansen går knallhardt ut mot eldresatsingen til byrådspartiene Høyre og KrF og kaller den tafatt.

Samtidig mener byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) at Ap bommer når de lover et løft i antall årsverk framfor oppussing og bygging av nye sykehjem.

Som bakteppe ligger også det faktum at byrådet i Oslo har holdt over 6000 rapporter om alvorlige hendelser i eldreomsorgen hemmelig. Tilsvarende rapporter i Trondheim avslørte i vår en rekke lovbrudd og sterkt kritikkverdige forhold som vold, overgrep, trusler og feilmedisinering.

- Langt fra god nok Johansen sier til Dagbladet at oversikten i Forskjells-Norge bare bekrefter det de ser på som et kjempeproblem.

DEBATT: Med én uke igjen til valget er eldreomsorgen blant de heteste temaene i Oslo-debatten. Sentralt står Stian Berger Røsland og Raymond Johansen. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB Scanpix
DEBATT: Med én uke igjen til valget er eldreomsorgen blant de heteste temaene i Oslo-debatten. Sentralt står Stian Berger Røsland og Raymond Johansen. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer

- Dette illustrerer det vi har sagt hele tida. Eldreomsorgen i Oslo er langt fra god nok. Det viser at det er behov for et krafttak. Forutsigbarhet, trygghet og verdighet. Det skylder vi dem som har bygd dette landet, sier en engasjert Johansen.

- Hva er grunnen til at det har blitt slik?

- Jeg mener grunnen er at høyresiden har styrt Oslo sammenhengende i 18 år. Denne uka la de fram sitt såkalte eldreløft, og det er noe av det mest tafatte og visjonsløse jeg har sett, sier han, og peker på at de 500 nye stillingene Ap foreslår å finansiere med en «moderat» eiendomsskatt, av Høyre og KrF blir betegnet som «passiviserende».

- Kan alltid bli bedre Byrådsleder Røsland sier i en e-post til Dagbladet at han ikke synes det er så dårlig stelt med eldreomsorgen i Oslo som tallene tilsier.

- Eldreomsorgen kan alltid bli bedre. I Oslo har mye blitt bedre, og jeg vil gjøre hverdagen for våre eldre enda bedre, skriver han.

Han mener også at det å sammenlikne Oslo med landets små kommuner gir et skjevt resultat, og at hovedstaden gjør det godt sammenliknet med flere av de andre storbyene. Han forteller at innen 2020 vil 1900 nye sykehjemsplasser stå ferdige, og lover samtidig et kunnskapsløft for de ansatte i hjemmetjenestene.

TILBUD: Ordfører Erik Odlo (Sp) og vernepleier Gina Bakkom Ladheim følger med mens Synnøve Svendsen, beboer på Linåkertunet, tester mimre-trimsykkelen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TILBUD: Ordfører Erik Odlo (Sp) og vernepleier Gina Bakkom Ladheim følger med mens Synnøve Svendsen, beboer på Linåkertunet, tester mimre-trimsykkelen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Raymond Johansen er også opprørt over byrådets behandling av de hemmeligholdte rapportene, og mener dette er informasjon velgerne burde ha før de går til urnene på mandag. Han omtaler det som «et stort demokratisk problem».

Røsland har her pekt på at dette er et godt eksempel på balansen mellom åpenhet og privatliv.

Opptur Mens Oslo sliter med å snu den negative trenden, er historien i lille Ringebu, to og en halv time unna hovedstaden på E6, en ganske annen.

Men hvordan kan det ha seg at oppturen i Ringebu har vært så dramatisk? Ordfører Erik Odlo fra Senterpartiet har flere svar på det spørsmålet.

- Det flåsete svaret er at selvsagt at det er akkurat den perioden jeg har sittet som ordfører. Nå har det ikke nødvendigvis så mye sammenheng med akkurat det, men det er knyttet til at vi for noen år siden var i den situasjonen at vi måtte bygge nytt sykehjem, sier han til Dagbladet.

Linåkertunet sto ferdig for to år siden, men prosessen startet langt tidligere. Kommunen gikk i dybden på behovsanalyser, og ordføreren var selv med som leder av byggekomiteen. Han vedkjenner at det var på høy tid med en renovasjon. Det gamle bygget var nedkjørt og slitent.

NØDVENDIG: Linåkertunet sto ferdig for to år siden, men prosessen startet langt tidligere. Kommunen gikk i dybden på behovsanalyser, og ordføreren var selv med som leder av byggekomiteen. Han vedkjenner at det var på høy tid med en renovasjon. Det gamle bygget var nedkjørt og slitent.
 Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NØDVENDIG: Linåkertunet sto ferdig for to år siden, men prosessen startet langt tidligere. Kommunen gikk i dybden på behovsanalyser, og ordføreren var selv med som leder av byggekomiteen. Han vedkjenner at det var på høy tid med en renovasjon. Det gamle bygget var nedkjørt og slitent. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det var en grundig prosess med tanke på organiseringen av arbeidet, men ikke minst på hvordan vi skal møte framtidige krav. Det innebar også en omlegging av tjenestene slik at vi bedre kan møte behovet til brukerne våre, sier Odlo.

- Så om du blir sittende ved makta, er dere da landets beste eldre-kommune om fire år?

- I Gudbrandsdalen har vi et ordtak der vi sier at «vi går for sølv» - så holder vi andreplassen, skal vi være godt fornøyd med det, flirer ordføreren. 

Vil bli gamle her Og nettopp i denne omstruktureringen av tilbudet til kommunens eldre ligger også noe av forklaringen til at Ringebu nå seiler opp som en av Norges beste kommuner for den eldre garde.

Kommunalsjef Britt Åse Høysveen forteller til Dagbladet at noen av tallene må justeres noe fordi de har gjort om en rekke sykehjemsplasser til heldøgns omsorgsplasser, men at tilbudet likevel har blitt langt bedre enn det var for fire år siden.

- Det er nå bare korttidsplassene våre som blir klassifisert som sykehjem. Derfor blir snittet på lege- og fysioterapeutdekning noe høyere enn det ville vært ellers. Men selvsagt har vi blitt bedre. Selv om vi tar med omsorgsplassene, har vi en veldig god dekning. Mer enn en dobling fra for fire år siden, sier hun, og peker også på en rekke spesialtiltak for demente.

- Flere pårørende, som selv bor andre steder i landet, har fortalt at de vil komme tilbake hit. Det er her de vil bli gamle.