Reidun samler troppene

VARDØ (Dagbladet): Vardø har mistet hundrevis av arbeidsplasser. Politikerne legger ned sine verv i protest. Men Reidun Moen (65) er full av kampånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Er dere fra Dagbladet? Jeg er heltent. Reidun Moen slenger fra seg handlevogna.

- Jeg kan handle ferdig etterpå.

Den 65 år gamle pensjonisten har egenhendig organisert generalstreik. Når statssekretær Morten Andreas Meyer (H) kommer nordover torsdag formiddag for å se på flyplassen regjeringen vil legge ned, blir han personlig tatt imot av hele Vardø. Alle holder stengt for å protestere. Det har Reidun sørget for.

- Og vi fikset det slik at Meyer blir satt av ved tunnelen. Han skal få gå gjennom hele folkemengden. Jeg har bedt folk å ta med seg kasseroller og lokk, så de kan lage bråk, forteller Reidun.

- Jeg har aldri hatt det så artig i hele mitt liv.

Arbeidsplassene som forsvant

I løpet av de siste 15 åra har Vardø mistet cirka 500 arbeidsplasser, de fleste i offentlig virksomhet. Innbyggertallet er drastisk redusert. Blant de offentlige etater som har forlatt Vardø, er Luftforsvarets stasjon, Norges Bank, Aetat, Fyrvesenet, Fiskeridirektoratet, Posten, Statens vegvesen, Tollvesenet, Arbeidstilsynet og Vardø sykehus. I tillegg har det offentlige redusert sin virksomhet i blant annet Statens Fagskole for Fiskeindustri.

I KVELD KAN VARDØ miste hele sin politiske styring. Da skal bystyret møtes og vedta å legge ned vervene sine. Det bør de helst. Vardøværingene har gledet seg i flere dager og ordføreren har satt opp busser til bystyremøtet i Kiberg. Det har gått slag i slag den siste uka. 17. mai var det flaggprotest - med pressedekning fra finsk og svensk TV. I går kveld var det folkemøte for å forberede støttemøtet til bystyremøtet i kveld.

- Da kommer alle . Aftenposten, Dagbladet, VG, TV2 ... sier pressetalskvinne i Folkeaksjonen i Vardø, Tove Ovesen, opprømt. Hun har heller ikke hatt det så artig på mange år.

- Og i kveld får vi også støtte fra aksjonistene i Vadsø.

Hun har ikke helt oversikt over hva som skal skje fredag. Det ryktes at fiskerne vil blokkere havna når hurtigruta kommer inn. Og noe sprell skal de vel finne på når halve samferdselskomiteen kommer på improvisert befaring fredag formiddag.

VARDØ DRAR ENORM oppmerksomhet. Og det til tross for at mye tyder på at verken Vardø Radio eller flyplassen faktisk blir lagt ned med det første. Verken justisministeren eller fiskeriministeren vil legge ned den livsviktige kystradioen. Og forslaget om å legge ned flyplassen møter stor motstand fra Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet. Og Frp. Men vardøværingene avblåser ikke en god aksjon selv om utgangspunktet er borte.

- Vi vil ha mer, sier Tove Ovesen i Folkeaksjonen og viser fram lista. Statlige arbeidsplasser må fredes i minst ti år. Den videregående skolen må opprettholdes, de vil ha kontrollstasjoner og forskningsmiljø. Og vinmonopol. Ja, vinmonopol.

- Slik at vi slipper handelslekkasje til Vadsø.

Vardøværingene har fått blod på tann. De vet hva de har mistet i løpet av de siste femten åra. Statusrapporten til Finnut Consult fra 2000 er mer lest enn bibelen.

Vardø-opprøret

I dag skal bystyret i Vardø vedta å legge ned alle politiske verv. Formannskapet var enstemmig, og høyst sannsynlig blir ordføreren eneste politiker igjen etter bystyremøtet. Politikerne er klar over at de bryter kommuneloven, men mener de motarbeides av staten og velger derfor å kaste kortene. Et enstemmig fylkesutvalg i Finnmark gir varm støtte til kommunepolitikerne i Vardø.

Alle vet hvor mange arbeidsplasser som er lagt ned de siste 15 åra (540) og hvor mange innbyggere som flyttet i fjor (107). Hvor mange offentlige etater som har lagt ned i Vardø (16), og hvor mange statlige arbeidsplasser som står i fare for å forsvinne (40). Alle vet hvor mange hus som i dag står tomme (144). Og alle vet at folk i Oslo er langt mer subsidiert enn dem.

- TI GANGER MER, opplyser Morten Maritvold. Han er på ellevekaffen på Nordpol kro. Her møtes mannfolk hver dag til «egg med alt» og politisk oppbyggelse. Og det Dagbladet må forstå, er at ingen i Vardø tror at de har det så mye verre enn andre. Vardø er bare et symbol på det som plager distriktsfolk landet rundt. Nemlig at statlig regionalisering og sentralisering raserer infrastruktur. Det er ikke bare statlige arbeidsplasser som forsvinner med flyplasser og postkontor, men privat næringsliv. Når ikke staten vil være i byen, hvem vil være her da? spør mannfolkene. Alle skal på bystyremøtet.

- Vi har aksjonert siden vi var barn. For fastlandsforbindelse, havna og fiskeribedrifter. Det er rene Nord-Irland her oppe, sier Bjørn Bredesen.

- JA, DET ER GØY. Vi klarer å mobilisere, sier ordfører Rolf E. Mortensen der han går ned trappa på vei til møte i Vardø i Vekst. Vardø i Vekst har fått jobben med å bruke 30 millioner statlige, fylkeskommunale og kommunale kroner på å omstille byen. Ikke ei krone skal brukes til arbeidsplasser. Alt skal gå til å skape grobunn og positiv stemning. Som igjen skal gi 200 nye arbeidsplasser innen 2007. To store etableringer er på trappene. Ring Callsenter AS vil etablere avdeling og 20 arbeidsplasser. Og innen et halvt år kan Vardø ha fått et landbasert oppdrett av kongekrabber, som vil gi mellom 50 og 100 jobber. I tillegg har regjeringen lovet Vardø mellom 30 og 50 nye statlige arbeidsplasser. Så hva klager de over? De burde juble, skrev Peter N. Myhre, kommunalpolitisk rådgiver for Frp's stortingsgruppe, i Aftenposten i går. Få svir av mer kommunale penger på administrasjon og kommunale tjenester enn Vardø, ifølge Statistisk sentralbyrå. Og nå i tillegg altså nye arbeidsplasser.

- Alle i Vardø vet at de har gode kommunale tjenester. Og vi gleder oss over omstillingsmidlene. Men det er ikke det det handler om, sier ordføreren.

- SÅ HVA HANDLER det om?

- Vi protesterer mot ideen om at alt må rasjonaliseres og effektiviseres. Dette har vi og mange andre småsteder vært offer for i de siste 20 åra. Ingen går fri. Som politiker, far og ikke minst bestefar, tenker jeg stadig på hva slags samfunn det er vi skaper. Det store spørsmålet på Stortinget er hvor mye penger vi skal bruke på psykiatrien. Men ingen spør hvorfor vi trenger så mye psykiatri. Folk tvinges til å flytte. Familier oppløses, barn sliter, og også her i Vardø går selvmordstallene opp. Jeg er overbevist om at det har en sammenheng med fraflytting og press inn til byene, filosoferer ordføreren.

- Du vet hva Ole Paus sier: «Vi har alt, men det er også alt vi har.»

Artikkelforfatteren er medarbeider ved Dagbladets Tromsø-kontor.