Rein lykke: Reddet fra en sikker død!

Det unge reinsdyret var svært nære den sikre død i Karasjok i morges. Besluttsomme redningsmannskaper tok lassoen til hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Lørdag morgen utførte reindrivere og brannvesen i Karasjok en bragd av de sjeldne når et reinsdyr gikk gjennom isen i elva Kàra?johka i sentrum av Karasjok.

- Meldingen kom inn til oss ved brannvesenet klokken 10:09 men vi vet ikke hvor lenge reinen da hadde vært i elven, sier brannsjef Alf Isaksen til Dagbladet.

Sikker død Han forteller at de unge reinen ville lidd en snarlig død om redningsmannskapene ikke hadde lykkes så raskt med sitt arbeide.

- det var ikke mye om å gjøre før reinen hadde blitt totalt utmattet og bukket under der ute issørpa, sier isaksen.

Aksjonen ble både dramatisk og krevende.

- Det var fryktelig vanskelig å gjennomføre dagens bergning. Ikke er det bare første gangen vi var ute for en slik situasjon i sentrumsområdet, men redningsbåten vår gikk gjennom isråken. Vi måtte derfor bruke mye krefter på opphugging av isen før vi kom på en distanse hvor vi kunne bruke lasso, sier han.

Isaksen og de berørte reindriverne, medgir at det var en både rørende og spesiell opplevelse når et driftsdyr ble berget ut av den delvis tilfrossede elva under de iskalde forholdene.

- Vi ble sammen med reindriverne kjempeglade når vi fikk reinsdyret på land, dette var en meget spesiell situasjon, avslutter han.