Rein sandkassepolitikk

Thorbjørn Jagland slår knallhardt tilbake mot presse og politikere som har kritisert hans krasse brev til Jan Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Jaglands oppsiktsvekkende brev til Jan Petersen i Dagbladet onsdag, har skaket opp store deler av det politiske Norge.

Onsdag var Jagland i Berlin og fikk bare tid til å delta i et par radiodebatter. I går var han tilbake i norsk valgkamp med kraftig refs av alle som kritiserer hans politiske stil.

Bare Norge

Utenriksminister Jagland mener at den politiske debatten skiller seg ut fra alle andre land og at alle som forsøker å gi velgerne klar tale, blir systematisk motsagt. Han er selv et offer for dette, mener han.

- Jeg regnet med at det ville være mange personer som ville prøve å tulle det hele bort. Norge er helt spesielt. Dette skjer ikke i andre land. Men i Norge, hvis man forsøker å sette fram klare synspunkter, er det mange mennesker som settes i sving med å få oppmerksomheten vekk fra hoveddebatten. Det er jo helt forrykt. Alle politiske debatter blir avledet og forsøkt framstilt som rein idyll. Uten skarp debatt, forblir norsk politikk rein sandkassepolitikk. Da kan vi få en situasjon der det blir flertall for en politikk folket egentlig er uenig i, sier Jagland.

Presserefs

- Du refses også i lederartikler, spesielt i Dagens Næringsliv der ditt brev karakteriseres som overtramp, dumt og ufint?

- Dagens Næringsliv! Det overrasker meg ikke. De står jo for et reint liberalistisk syn. Dette er vi i grunnen vant til. Også Gro fikk liknende beskyldninger, men vi er blitt vant til at vi har motstandere, sier Thorbjørn Jagland.

I går deltok han på en pressekonferanse der LO og Ap presenterte innstilling om naturgass som ressurs. Men Høyre-brevet preget også spørsmålene til Jagland i Folkets Hus.

SLÅR TILBAKE: Thorbjørn Jagland.