TRAGEDIE: 322 reinsdyr ble trolig drept av lynet på Hardangervidda. Foto: Håvard Kjøntvedt / SNO
TRAGEDIE: 322 reinsdyr ble trolig drept av lynet på Hardangervidda. Foto: Håvard Kjøntvedt / SNOVis mer

Rein-tragedie sør for Hardangervidda

322 reinsdyr trolig drept av lynnedslag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En oppsynsmann fra Statens naturoppsyn har funnet 322 døde reinsdyr på et lite område på Hardangervidda. Trolig har flokken blitt truffet av lyn.

- De lå døde i et ganske konsentrert område, så de har sikkert stått ganske tett. Rein står ofte slik, sier Knut Nylend ved Statens naturoppsyn til NRK.

Det var fredag en oppsynsmann fant de mange dyrene døde på Hardangervidda mellom Møsvatn og Kalhovd i Telemark, noen timer etter at et tordenvær hadde herjet i området.

- Dere er ganske sikre på at det var lynet som tok livet av dem?

- Det blir som å spør om elefanten er grå på den ene siden og rosa på den andre. Det kan nesten ikke være noe annet. Det må være i forbindelse med det. Det er jo nesten en hel flokk som er utradert, sier Nylend til Dagbladet.

Han har aldri hørt om at en reinflokk har blitt drept i et så stort omfang tidligere.

- Men villreinen har jo det ved seg at den står tett. Og kanskje når det er frykt involvert, som ved tordenværet, så står de kanskje enda tettere, sier Nylend.

Han har hørt om at storfe og sau har blitt drept av lyn, men aldri i et så stort omfang.

Søndag ettermiddag har det blitt tatt biologiske prøver av dyrene. Disse sendes videre til Veterinærhøyskolen, der det skal testes for CWD-virus, som ble oppdaget hos rein tidligere i år.

(Dagbladet/NTB)