Reinås fikk kjempelønnshopp

Mens Jan Reinås (63) planla den enorme opsjonsutbetalingen til Hydro-ledelsen, vedtok en splittet bedriftsforsamling å gi ham en voldsom lønnsøkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 28. juni vedtok bedriftsforsamlingen i Hydro å øke godtgjørelsen for samtlige styremedlemmer. Alle fikk en kraftig lønnsøkning på cirka en tredel av godtgjørelsen. Til sammenlikning var tariffoppgjøret i Hydro på rundt fem prosent.

Som styreleder fikk Jan Reinås det dobbelte av de øvrige styremedlemmene.

Dette skjedde etter at han hadde informert Nærings- og handelsdepartementet om opsjonsavviklingen, den 21. juni, men før styret fattet det endelige vedtaket om å avvikle programmet, og besluttet å utbetale 210 millioner til 35 nøkkelmedarbeidere med opsjonsavtaler.

Styregodtgjørelsen ble altså økt i planleggingsfasen for opsjonsutbetalingene.

Kontroversielt

Lønnsøkningen var i to deler. Den første var en standardøkning basert på tariffoppgjøret i Hydro. For Reinås utgjør dette en økning fra 490000, som var hans godtgjørelse i fjor, til 514 500 i året. Den økningen var det full støtte for. Men da bedriftsforsamlingsleder, Svein Steen Thomassen, la fram forslaget om utbetalinger for alle ekstraordinære styremøter det siste året, stemte alle de ansattes representanter imot.

– De slo fast et prinsipp om at styret skulle ha et visst antall styremøter i året, og for møter utover det skulle de få ekstragodtgjørelse, sier Bjørn Nederaas.

Han er en av de ansattes representanter i Hydros bedriftsforsamling. De utgjør en tredel av bedriftsforsamlingen, de resterende to tredelene er valgt av eierne på generalforsamlingen og stemte for forslaget.

PRESSET: Hydros styreleder Jan Reinås kan ha fått så mye som 17150 kroner timen for styremøtene i Hydro. Og fikk nylig en voldsom lønnsøkning. Foto: KRISTIAN-RIDDER NIELSEN
PRESSET: Hydros styreleder Jan Reinås kan ha fått så mye som 17150 kroner timen for styremøtene i Hydro. Og fikk nylig en voldsom lønnsøkning. Foto: KRISTIAN-RIDDER NIELSEN Vis mer

Derfor fikk Jan Reinås 20000 kroner for hvert styremøte, utover de 10 faste styret har, og 10000 for hver telefonkonferanse de holder.

I fjor ble det holdt 10 ekstraordinære styremøter. Ifølge bedriftsforsamlingsleder Svein Steen Thomassen var cirka halvparten av disse på telefon. Basert på disse opplysningene har Dagbladet regnet ut at Reinås hadde en lønnsøkning på rundt 175 000.

– Vi synes det var forkastelig å gi etterbetaling, sier Bjørn Nederaas.

Fete timelønner

Sett i forhold til den enorme utbetalingen Eivind Reiten fikk, på cirka 28 millioner kroner, er ikke dette store summer.

Men lønnsfesten til styret gir ganske store timebetalinger. Etter det Dagbladet erfarer varer et styremøte i et stort, delvis statseid selskap i cirka 3 timer. Hvis styret har ti faste møter og Reinås har en grunnlønn på 514500 kroner har han en timelønn på 17150.

Godtgjørelsene for ekstraordinære møter kommer i tillegg til dette, de vil gi ham en timelønn på cirka 7000 for et møte og 3000 for en telefonkonferanse. Dagbladet er kjent med at Reinås må jobbe en del utenom styremøtene, men han ønsket ikke å snakke med oss da vi forsøkte å kontakte ham i går, vi er derfor ikke kjent med hvor mange arbeidstimer det er snakk om.

Valgkomiteens forslag

Svein Steen Thomassen la fram forslaget for bedriftsforsamlingen. Han var selv en av dem som bestemte forslaget.

– Det var valgkomiteen som foreslo dette, sier Thomassen, som selv sitter i komiteen.

– Var du i dialog med styret og konsernledelsen i forkant av denne beslutningen?

– Vi har løpende kontakt med konsernledelsen og styret, vi snakker jo sammen hele tida, sier Thomassen.

– Hvem var det som foreslo lønnsøkningen?

– Det kan jeg ikke erindre, jeg sitter jo med disse folkene ukentlig, svarer Thomassen.