Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reineier hevder militærhelikopteret skremmer høydrektig tamrein: - Det er dyremishandling

Reineier i Nord-Trøndelag frustrerer etter overtramp fra NATO-øvelsen Cold Response.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NATO-øvelsen Cold Response som foregår i Midt-Norge i disse dager, fører til økt militæraktivitet i fjellområdene i Nord-Trøndelag.

Det skapte i går hodebry for reineier Lars Jonas Åhren i Østre Namdal reinbeitedistrikt (sørsamisk: Tjåehkere sijte). Han fanget det han mener er et av militærhelikoptrene fra øvelsen på film, mens de tilsynelatende jager på 70-80 av hans rein.

Hendelsen skjedde mellom Finnfjellet og Spillumsfjellet øst for Namsos i Namdalen i Nord-Trøndelag, og ble først omtalt av Trønder-Avisa.

- Det er dyreplageri og mishandling. Jeg skjønner ikke hvorfor de skulle jage på flokken vår, men når jeg ser på videoen igjen, kan jeg ikke gjøre annet enn å lure på om meningen var å kjøre dem utfor stupet?, sier Åhren til Dagbladet.

Han var i fjellet for å vokte reinen da han plutselig la merke til helikopteraktiviteten i går ettermiddag.

- Sikter på flokken Reineieren var for langt unna til å klare å stoppe dem, men tok opp mobilkameraet.

Videoen er av dårlig kvalitet, men det vises at reinen springer bare meter under helikopteret, og at flokken snur når helikopteret snur. 

- Det er tydelig at de sikter på den, både ved at de flyr så lavt som de gjør, og ved at de først flyr bak den og så flyr over for å snu flokken igjen, sier reineier Inger-Marit Eira-Åhren, som er kona til Lars Jonas.

Hun postet videoen på Facebook i går kveld, og legger ikke skjul på at hun er kritisk til oppførselen fra de militære.

Provosert I reinflokken er mange av individene høydrektige simler som skal kalve om drøyt fem ukers tid. De tåler stress dårlig - og er i den mest sårbare fasen av svangerskapet sitt nå, som kalvene er i ferd med å snu seg i magen.

- Vi har til og med hatt dialogmøte på forhånd med Forsvaret og bedt om at de prøver å ta hensyn til å ikke stresse opp reinen. I denne fasen er simlene veldig skjøre, og det er nå det er størst fare for at de kaster kalven, altså aborterer, sier Eira-Åhren.

Helikopteret forsvant fra området bare kort tid etter at reineieren startet å filme, noe ekteparet oppfatter var fordi de så reineierens skuter. 

Eira-Åhren er provosert. Allerede sliter reindrifta i området med store tap til rovdyr.

- Fra før av, er det som å ha en åttikilos sekk på ryggen. Når sånne hendelser skjer, får du på en måte 20-30 kilo til, sier Eira-Åhren. 

- Vi har i forkant vist dem på kart hvor reinen holder til. De har har sagt at de såklart ikke kan komme med noen garanti, men å jage rein på den måten er uansett ikke meningen, sier Åhren.

Undersøker hendelsen Totalt deltar mer enn 15 000 soldater fra flere av NATOs medlemsland i aksjonen. Cold Response-ledelsen sier de tar saken på største alvor. 

Ifølge oberstløytnant Aleksander Jenkov er det «overveiende sannsynlig» at det er deres helikopter som ble filmet.

 I det aktuelle området er det egentlig ikke lov til å fly lavere enn 300 meter, nettopp på grunn av hensynet til reindrifta. Det viser videoen tydelig at helikopteret gjør.

- Det er mye som tyder på at det har skjedd en feil, og det beklager vi så klart på det sterkeste. Vi tar alle slike saker på største alvor, og gjør alt vi kan både for å unngå det og rette opp feil hvis det har skjedd feil, sier oberstløytnant Aleksander Jenkov, som er pressetalsmann for Cold Response, til Dagbladet.

De ble kontaktet av reineieren lørdag formiddag, og sendte umiddelbart ut en egen miljøvernoffiser for å snakke med reineieren.
Han sier de opplever at dialogen er god.
 
- Vi jobber nå med å evaluere hvorfor det er gjort feil, og for å unngå at feil som dette skjer igjen, sier han.

Han påpeker at eventuelle skader på reinflokken vil kunne erstattes økonomisk av Forsvaret, og oppfordrer generelt folk til å ta kontakt hvis de mener at øvelsen har forvoldt skade på natur eller eiendom.