Vindkraft på Fosen

Reineiere raser etter invitasjon: - Arrogant

De har kjempet mot vindkraftutbyggingen i snart 20 år. Nå er reineierne invitert til å bidra med servering av samisk mat under åpningen av omstridt vindpark.

STORHEIA: Fosen-utbyggingen består av totalt seks vindparker. Storheia (bildet) er den største av de seks, og ble satt i drift i januar. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STORHEIA: Fosen-utbyggingen består av totalt seks vindparker. Storheia (bildet) er den største av de seks, og ble satt i drift i januar. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er kynisk og arrogant at det blir sendt ut en slik invitasjon.

Det sier Arvid Jåma, medlem av sørgruppa i Fosen reinbeitedistrikt, til Dagbladet.

I snart 20 år har Jåma og resten av reinbeitedistriktet kjempet mot en utbygging av vindkraft i området, hvor det har vært reindrift i minst 500 år.

Fosen-utbyggingen

  • Fosen Vind DA bygger Europas største landbaserte vindkraftanlegg i Midt-Norge.
  • Anlegget består av seks vindparker, deriblant Storheia.
  • Planområdet til Storheia ligger i kommunene Åfjord og Ørland i Trøndelag.
  • Det totale planområdet til Storheia vindpark, som utgjør rundt 38 kvadratkilometer, ligger innenfor ett av tre hovedvinterbeiter for sørgruppen i Fosen reinbeitedistrikt.
  • Dette utgjør i dag cirka 30 prosent av vinterbeiteområdet til gruppens rundt 1000 dyr.

Kilde: fosenvind.no, Fosna-Folket

Reineierne frykter at vindparken vil ødelegge for deler av virksomheten deres, og at enkelte risikerer å måtte slutte helt med reindrift.

Saken har gått flere runder i rettssystemet og FN har protestert, men utbyggingen har fortsatt.

I januar ble Storheia, den største av vindparkene i Fosen-anlegget, satt i drift. 13. mai skal parken innvies med «åpen dag» for lokalsamfunnet.

I den forbindelse har Fosen Vind sendt en henvendelse til sørgruppa i Fosen reinbeitedistrikt, der de inviteres til å delta på arrangementet.

Det har satt sinnene i kok hos både reineierne og sametingspresident Aili Keskitalo.

Det var Adresseavisen som først omtalte saken.

Foreslår servering av mat

I mailen om åpen dag skriver Fosen Vind at de ønsker å invitere kommune, grunneiere og reindrift til å holde en kort tale under arrangementet.

«Vi er også åpne for å la reindriften ta en mer aktiv del i arrangementet, dersom dere ønsker det», skriver de i invitasjonen.

«Dette kan for eksempel være at dere bistår med servering av samisk mat eller på annen måte profilerer samisk reindrift og kultur.

Vi har samtidig stor forståelse for at dette kan oppleves vanskelig, siden dere har vært så tydelig mot vindkraftverket.»

REAGERER: Sametingspresident Aili Keskitalo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
REAGERER: Sametingspresident Aili Keskitalo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Tonedøvt og arrogant

Sametingspresident Aili Keskitalo reagerer kraftig på henvendelsen fra Fosen Vind.

- Jeg synes det er triste greier, ærlig talt. Jeg skjønner godt at reineierne i området oppfatter det som krenkende, men også som en provokasjon, sier Keskitalo til Dagbladet.

Hun mener invitasjonen vitner om kolonistiske holdninger.

- Jeg mener at det ikke bør ta mye empati for å forstå at dette har vært et veldig sårt nederlag for reineierne. Så kommer de som har meid over dem i rettssalene, og sier: Nå skal vi feire vår seier, kan dere komme og servere oss mat?

Sametingspresidenten sukker på andre siden av telefonrøret.

- Jeg kan ikke forstå at noen kan tenke at det var en god idé, en utstrakt hånd. Det er så tonedøvt og arrogant som det bare går an. Jeg er bare hoderystende oppgitt over det.

- Fosen Vind skriver i mailen at de har forståelse for at dette kan oppleves vanskelig for reineierne?

- Hvis de virkelig hadde hatt respekt og forståelse for situasjonen, ville de ikke valgt å markere dette som en feiring. De ville ikke ha foreslått en slik type rolle for dem som har blitt fratatt sine rettigheter.

Utelukker ikke deltakelse

Arvid Jåma i Fosen reinbeitedistrikt sør har delt henvendelsen på Facebook-siden «Fosen for folket» og på sin personlige Facebook-profil, og melder om «enormt med reaksjoner» og mange støtteerklæringer.

- Folk skriver at det er arrogant og ikke til å tro, sier den pensjonerte reineieren.

Han tolker invitasjonen som et signal fra Fosen Vind om at «seieren er vår, nå skal vi feste».

- FLYTTER: For Hege (32) og flere andre på Frøya i Sør-Trøndelag, er kampen mot vindmøller også en kamp for hjemstedet deres. Video: Emilie Rydning og Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

Timingen er spesielt dårlig siden rettskjennelsen fra lagmannsretten ennå ikke er klar, mener Jåma.

Frostating lagmannsrett behandlet i desember spørsmålet om hvilken erstatning medlemmene av reinbeitedistriktet skal få for sitt tap knyttet til driftsperioden i Storheia vindpark.

- Når vi ennå ikke har kjennelsen, synes jeg det var en frekk og arrogant måte å gjøre det på. Og at vi blir satt som statister i et slikt arrangement, det synes jeg ingenting om, slår Jåma fast.

Han utelukker ikke at medlemmer av reinbeitedistriktet vil delta på arrangementet - men ikke på premissene til vindkraftutbyggeren.

- Jeg ser at det er mange som ønsker en deltakelse på den åpne dagen, gjennom markering. Men vi har ikke planlagt noe ennå.

Ville justert formulering

Fosen Vind DA er forelagt kritikken fra Arvid Jåma og Aili Keskitalo.

- Vi tar inn over oss at reindriftsnæringen er fornærmet. Og vi synes det er leit, for hensikten vår var å invitere til samarbeid. Ikke å fornærme noen.

Det sier kommunikasjonssjef Torbjørn Steen til Dagbladet.

Han erkjenner at de i henvendelsen kunne ha spart seg for følgende formulering:

«Dette kan for eksempel være at dere bistår med servering av samisk mat eller på annen måte profilerer samisk reindrift og kultur.»

- Formuleringen kom i veien for hensikten.

- Sett i etterpåklokskapens lys, hva ville du ha gjort annerledes?

- Jeg ville ha unngått å komme med et konkret forslag for å illustrere det, og tatt diskusjonen ansikt til ansikt, som er den beste måten å kommunisere på.

Ønsker godt forhold

- Arvid Jåmå sier at mange ønsker å delta med en markering under arrangementet. Hvordan vil dere håndtere det, i så fall?

- Vi har alltid sagt at vi har full forståelse for at reindriftsnæringen - og i andre tilfeller andre berørte parter - er negative til vindparken. Vi er helt komfortable med at den uenigheten i myndighetenes beslutning kommer til syne, sier Steen.

Han forteller at de sendte mail til reineierne av følgende grunn:

- Vi ønsker å ha et godt forhold til alle som er berørt av vår virksomhet. Vi er nødt til å leve ved siden av hverandre i vindparken i 25 år framover.

- Denne henvendelsen har møtt negative reaksjoner. Hvordan skal dere bygge opp et godt forhold i tida framover?

- Vi ble tatt litt på senga av den kraftige negative reaksjonen. Jeg må få komme tilbake til hvordan vi gjør det. Men vi må ha en dialog med hverandre. Det er soleklart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer