Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Reineiere som ikke slakter dyra må straffes

- Vi kan ikke bare sitte og klage på at vi må slakte.

OVERBESTAND: I Vest-Finnmark tærer det på vinterbeita at reinsflokkene er alt for store. Myndighetene har kommet med krav om at mange dyr må slaktes, noe som har skapt opprør.
Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet
OVERBESTAND: I Vest-Finnmark tærer det på vinterbeita at reinsflokkene er alt for store. Myndighetene har kommet med krav om at mange dyr må slaktes, noe som har skapt opprør. Foto: Ingun A. Mæhlum/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I åresvis har beiteområdene vest på Finnmarksvidda vært under hardt press fra alt for store reinbestander.

- Vi må begynne å slakte, sier reineier Klemet Amund Eira.

I går møttes sentralstyre i Norske reindriftssamers landsforbund (NRL) og medlemmer fra åtte forskjellige lokallag i Oslo Dette er deres siste mulighet for å påvirke reindriftsavtalen for neste år. Fra før har Landbruks- og matdepartementet besluttet at reintallet fram til 1. april 2015 skal reduseres til 77 550 fra 95 838 i mars 2014.

Reindriftssamer blir nødt til å tvangsslakte, noe som skaper store protestert blant reineiere.

- Reineiere har bare fortsatt å øke flokkene sine, og forsøkt å få flest mulig rein på kort. Det er blitt en veldig kritisk situasjon. Det som må skje er at vi må slitte å premiere de som setter reindriftsnæringa i et dårlig lys ved å utvide sine egne flokker. Det er dette som fører til dårlige dyr og interne konflikter. De må straffes med bøter hvis de ikke slakter sier Klemet Amund Eira, reineier, lokallagsleder i Karasjok NRL og leder for reinbeitedistrikt 16.

Økologisk katastrofe Uten at betydelige mengder rein slaktes innen neste april, er det fryktet en økologisk katastrofe over tid. Det har lenge vært  om vinterbeitene vest på Finnmarksvidda og denne har tilspisset seg med flere dyr.

- Det staten må gjøre er å legge penger på bordet og kjøpe ut reineiere, for slik det er nå, er det altfor mange reineiere og altfor mange rein. De som er med på å gjøre reinsbestanden mindre, må få belønning, mener han.

Han sitter i resepsjonen på P-hotels i Oslo, der styremøtet ble holdt i går, sammen med Mads Kappfjell, lokallagsleder i NRL Nordland og Ole Johan Eira, leder i Troms.

- Vi lider ikke av de samme problemene, men det er klart vi må gjøre noe med dette. Det påvirker selvsagt prisen på reinskjøtt, og om reindrifta fortsetter som før i enkelte områder, vil ikke folk kjøpe reinskjøtt lenger, sier Ole Johan Eira.

Må følge lover og regler Slakteordren fra Listhaug har opprørt svært mange reineiere. De har varslet at de kommer til å nekte å følge statens pålegg og regner heller ikke med å få bøter.

MÅ FØLGE LOVER OG REGLER: Reineier Klemet Amund Eira fra Karasjok har selv måttet slakte halvparten av sin rundt 600 store reinsflokk. Han ber andre, spesielt de med mange rein, om å følge statens pålegg om slakting. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
MÅ FØLGE LOVER OG REGLER: Reineier Klemet Amund Eira fra Karasjok har selv måttet slakte halvparten av sin rundt 600 store reinsflokk. Han ber andre, spesielt de med mange rein, om å følge statens pålegg om slakting. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- De må også følge lover og regler. Vi kan ikke bare sitte og klage. Nå må vi prøve å finne løsninger framover, slik at det ikke blir en ny kappestrid i april neste år der man på nytt forsøker å skaffe så mange rein som mulig og ødelegge beitene igjen. Det som skjer da blir veldig spennende, sier Klemet Amund Eira.

- Listhaug gjør rett Reineier Odd-Erling Smuk fra Varanger, som ikke selv er rammet av knapphet på beite, mener problemet er en forvaltningsskandale over tid og berømmer landbruksminister Sylvi Listhaug for å ta grep.

- Det er ikke gjort noe siden 1992, og Listhaug gjør i det minste noe, sier han til Dagbladet.

Mange er uenig, og flyttsamelaget mener Listhaug bør gå av som følge av politikken, og at hun henger ut hele næringa.

- Det er viktig å få fram at 2/3 av reineierne har gjort jobben sin i tråd med vedtakene som er gjort, og jeg vil berømme disse. Nå gjenstår det bare at den siste tredjedelen gjør det samme, slik at reintallet kommer ned på et bærekraftig nivå både med hensyn beitegrunnlaget, inntektene til reindriftsutøverne og til kjøttkvaliteten, sa Listhaug under et besøk i Karasjok tidligere i uka.

Les også:
«Helt på viddene»
«Her signerer «reinministeren» grenseavtale i en lavvo»