Reineierne om massedødsfallene: - En katastrofe

Nils Mattis Anti var ute sammen med reinsdyrflokken sin på Herøy, da 100 av dyra ble akutt syke og døde. - Det var noe helt unaturlig som skjedde, sier han.

MISTET DYR: Rundt 100 av de 400 reinsdyra til Nils Mattis Anti og Eva Stina Andersson ble akutt syke og døde. Foto. Veterinærinstituttet
MISTET DYR: Rundt 100 av de 400 reinsdyra til Nils Mattis Anti og Eva Stina Andersson ble akutt syke og døde. Foto. Veterinærinstituttet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var i slutten av mars at reinsdyra uforklarlig ble syke og døde på den naturskjønne øya Herøy i Nordland.

Flokken, som tilhører reineierne Nils Mattis Anti og Eva Stina Andersson, og var på vinterbeite på øya, besto på dette tidspunktet av 400 dyr.

I løpet av dagene som fulgte døde rundt 100 av dyra.

- Dette har vært en skikkelig krise for oss, en katastrofe, sier Anti til Dagbladet, og forteller at de har jobbet med reindrift hele livet.

- Det er denne flokken vi har og lever av, sier han.

Les mer om saken her:

Kobberforgiftet

Anti forteller at han selv var ute på øya da dyra deres akutt ble syke.

- Det skjedde helt brått, bare i løpet av et par dager, fortsetter Andersson.

I begynnelsen av august opplyste politiet i en pressemelding at Veterinærinstituttet, via sine analyser, har konkludert med at dødsårsaken sannsynligvis er kobberforgiftning.

Kilden til kobbergiften er imidlertid ikke funnet, etterforskningen pågår fortsatt, og politiet jobber ut fra flere hypoteser om hva som forårsaket massedøden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.