- Reinen fiser for mye

Regjeringen på vidda med nye klimatiltak.

MILJØFIENDER? Kronprins Haakon og Mette Marit er i dag på klimakonferanse i Sarpsborg. Tidligere i vinter var de på plass i Kautokeino, blant det regjeringen nå utpeker som miljøfiender. Hvorvidt kronprinsparet lot seg merke ved reinens utslipp, vites ikke. FOTO: SCANPIX
MILJØFIENDER? Kronprins Haakon og Mette Marit er i dag på klimakonferanse i Sarpsborg. Tidligere i vinter var de på plass i Kautokeino, blant det regjeringen nå utpeker som miljøfiender. Hvorvidt kronprinsparet lot seg merke ved reinens utslipp, vites ikke. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): I dag møttes flere av landets og verdens mest ivrige klimapolitikere i Sarpsborg for å diskutere miljøutfordringene.

Regjeringen har fra noen hold fått kritikk for å ikke gå foran i kampen mot global oppvarming og en klimakrise mange vil hevde allerede er i ferd med å ramme.

Klimamelding
Men noe har i hvert fall regjeringen gjort. I landbrukets klimamelding, som ble lagt fram denne uka, kommer det fram flere nye tiltak for å gjøre det norske landbruket mer miljøvennlig og tilpasset moderne krav.

Et av tiltakene som foreslås, er å kutte antall tamrein med 30.000 dyr. Det skal redusere fisinga fra dyra, som inneholder klimafarlig metangass, melder finnmarksavisa Sagat.

I klimameldingen står det at et slikt kutt vil medføre en reduksjon i utslippene på 0,01 prosent.

Totalt står landbruket for omtrent ni prosent av Norges utslipp av klimagasser. Utslippene er særlig knyttet til husdyrhold, gjødsling og jordarbeiding.

- For å sikre legitimitet og utvikling må landbruket ta ansvar for å redusere klimagassutslippene, står det i klimameldingen, som har som mål å vurdere «utslipp og opptak av klimagasser i landbrukssektoren, og tilpasninger og virkemidler for et robust, klimatilpasset landbruk framover.»

Undrer seg
Lederen i Norske Reindriftssamers Landsforbund, Nils Henrik Sara, er overrasket og forundret over forslaget om å kutte antall tamrein.

- Hva med kyr og andre husdyr som slipper ut mye mer metan enn reinsdyr på grunn av kunstgjødsel. Jeg skjønner ikke logikken, sier Sara til Sagat.

Det er i dag om lag 200.000 tamrein i Norge. Tamreindrift finnes i hele Nord-Norge, Trøndelagsfylkene, Møre og Romsdal og Hedmark. Totalt foregår det reindrift i 140 av landets 430 kommuner og på 40 prosent av landarealet i Norge.

- Kast mindre mat
Stortingsmeldingen varsler også tiltak for å få nordmenn til å kaste mindre mat. Utslipp som følge av matkasting, utgjør 2,5 prosent av Norges totale klimagassutslipp.

Ifølge meldingen kaster norske forbrukere 50 prosent mer mat og rester i dag enn for 10 år siden.

- Det er grunn til å anta at en stor andel av dette er fullgod og helsemessig trygg mat, står det i meldingen.

STUSSER: Reineier og Leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund, Nils Henrik Sara, er overrasket og forundret over forslaget om å kutte antall tamrein. FOTO: SCANPIX
STUSSER: Reineier og Leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund, Nils Henrik Sara, er overrasket og forundret over forslaget om å kutte antall tamrein. FOTO: SCANPIX Vis mer

Og det vil komme tiltak.
- Regjeringen vil sette i verk tiltak for mindre kasting av mat, og i tillegg utvikle tiltak for økt utnytting av energi- og gjødselverdiene i matavfallet.

Fakta gassutslipp

• Utslipp av klimagassene CO, metan og lystgass forsterker den naturlige drivhuseffekten, slik at temperaturen på jorda øker.
• De samlede, norske utslippene av klimagasser gikk ifølge SSB kraftig opp i 2007. De samlede utslippene var da på 55,1 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Det var 1,6 millioner tonn, eller tre pro-sent, mer enn i 2006.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer