Reinfeldt frir til Miljöpartiet, men blir blankt avvist

Sverigedemokraternas valgjubel skaper hodebry i Sverige.

GRØNT FRIERI: Statsminister Fredrik Reinfeldt frir til Miljöpartiet etter at hans borgerlige allianse mistet flertallet i Riksdagen i går. Men Miljöpartiet er rimelig negative så langt. Foto: Scanpix
GRØNT FRIERI: Statsminister Fredrik Reinfeldt frir til Miljöpartiet etter at hans borgerlige allianse mistet flertallet i Riksdagen i går. Men Miljöpartiet er rimelig negative så langt. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Statsminister Fredrik Reinfeldt gikk seirende ut av nattens valg, men den borgelige alliansen tapte flertallet.

Med 172 mandater er det ikke rent flertall i Riksdagen. Det åpner for et samarbeid med Miljöpartiet eller overraskelsespartiet Sverigedemokraterna, som fikk 5,7 prosent av stemmene og jublet for sitt politiske gjennombrudd i natt.

- Jeg håper på god respons fra Miljöpartiet, sa Reinfeldt i sin tale på Moderternas valgvake i natt, ifølge Expressen.

- Vi kommer ikke til å samarbeide med Sverigedemokraterna, sa han, før han la til:

Dumper frier Det var ikke det valgresultatet vi ønsket. Det er en usikker situasjon, men valgresultatet er ikke 100 prosent klart ennå, sa Reinfeldt, som tross alt er jublende fornøyd med sitt beste valg. Dette er første gang velgerne har gitt et borgerlig alternativ fornyet tillit, melder NTB.

Men Reinfeldts flørt med Miljöpartiet kan ende med kjærlighetssorg.

Miljöpartiet var tidlig ute og avviste de borgerlige i natt.

- Han har sagt akkurat det samme under hele valgkampen, og jeg har fått det samme spørsmålet mange ganger. At Miljöpartiet skal gå inn som støtteparti i en regjering som ikke driver noen klimapolitikk og som vil bygge ti nye kjernekraftverk og som sparker ut syke mennesker fra sykeforsikringen, er utelukket, sier leder Maria Wetterstrand hos miljøpartiet til Expressen.se.

Sverigedemokraterna fikk sitt gjennombrudd i svensk politikk med et smell.

- I dag har vi sammen skrevet politisk historie. Det er fantastisk, sa partileder Jimmie Åkesson til sine jublende partifeller på partiets valgvake.

Vil påvirke - Vi har blitt utsatt for sensur, utelukket fra debatter på TV, nektet å annonsere i flere aviser og på alle mulige måter blitt behandlet som noe annet enn et politisk parti, sa han.

Åkesson gjorde klart overfor Expressen.se i natt at de er klare til å samarbeide med alle.

«SEJERSPUSSEN:» Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson kysser venninnen Louise Erixon i det han skal til SVTs valgvake. Det kontroversielle høyrepartiet er på vippen i Sverige. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
«SEJERSPUSSEN:» Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson kysser venninnen Louise Erixon i det han skal til SVTs valgvake. Det kontroversielle høyrepartiet er på vippen i Sverige. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Vis mer

- Men tross det vi har opplevd, kan vi stå her i dag med et fantastisk resultat i ryggen. Vi har fire år foran oss som gir oss mulighet til å påvirke politikken i dette landet, det er det vi har vært ute etter, forklarte Åkesson.

- Riktig dårlig For Socialdemokraterna ble valget en kjempenedtur. Partiet er fortsatt størst i Riksdagen, men det rødgrønne samarbeidet får ingen regjeringsmakt.

Med knappe 31 prosents oppslutning gjør Socialdemokraterna sitt dårligste valg på nesten 100 år, melder NTB.

- Vi har gjort et riktig, riktig dårlig valg, og det tar jeg ansvaret for, sa partileder Mona Sahlin.

- Vi har fått inn i Riksdagen et dypt fremmedfiendtlig parti. Det er en helt forferdelig situasjon, sa hun og slo fast at den politiske situasjonen nå er «vanskelig og farlig».

- Godt samarbeid Jens Stoltenberg hadde nok ønsket seg et bedre resultat for sine venner i Socialdemokraterna, men sier til NTB at han så langt har samarbeidet godt med Reinfeldt, som etter alt å dømme fortsetter som statsminister i Sverige.

Stoltenberg er mer bekymra for Sverigedemokraternas inntog i Riksdagen.

- Sverige har fått en vanskelig parlamentarisk situasjon ved at Sverigedemokraterna har kommet på vippen, sier han.

AVVISER: Miljöpartiets Maria Wetterstrand avviser Reinfeldts frieri. Foto: Scanpix
AVVISER: Miljöpartiets Maria Wetterstrand avviser Reinfeldts frieri. Foto: Scanpix Vis mer