Reinfeldt kjenner smaken av mulig valgseier

Fattige 298 stemmer kan avgjøre valgthrilleren i Sverige.

HVEM STEMTE HAN PÅ? Dersom Reinfeldt ikke stemte på seg selv, kan det bli helt avgjørende for valgresultatet i Sverige. Det skiller nemlig bare 298 stemmer for at Reinfeldt kan ende med flertall i Riksdagen. Foto: Scanpix
HVEM STEMTE HAN PÅ? Dersom Reinfeldt ikke stemte på seg selv, kan det bli helt avgjørende for valgresultatet i Sverige. Det skiller nemlig bare 298 stemmer for at Reinfeldt kan ende med flertall i Riksdagen. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Ifølge Expressen og Aftonbladet er statsminister Fredrik Reinfeldt og Alliansen bare 298 stemmer unna å klamre til seg flertallet i Riksdagen.

Det var det få som ventet etter at omstridte Sverigedemokraterna havnet på vippen etter valget på søndag. Reinfeldt og hans Moderata samlingspartiet vant valgt, men tapte flertallet. Han fridde til Miljöpartiet, men de har kategorisk avvist flørten.

Nå kan det likevel ende med flertall for den sittende regjeringen. Alliansen mangler bare tre mandater.

Tre steder avgjør Fintellingen er i gang og de endelige utfallene i Gøteborg kommune, Värmland og Dalarnas län blir avgjørende.

Faktisk kan stemmer til Vänsterpartiet ende i Alliansens favør. Partiets resultat på landsbasis ble så bra at de får tildelt et såkalt utjevningsmandat. De brukes for å skape en større forholdsmessig representasjon etter stemmetallene på landsbasis enn det tildelingen av distriktsmandatene tilsier, altså for å jevne ut skjevheter. Systemet benyttes i Sverige, Danmark og i Norge.

- Nå kan Socialdemokraterna ta femte mandat i Dalarna. Om det lykkes går Vänsterpartiets utjevningsmandat til Centerpartiet, sier matematikkprofessor Svante Linusson ved Kungliga Tekniske Högskolan til avisene.

- Det kjennes forbanna trist at jeg kan være med å avgjøre avlget til Alliansens fordel, et parti som ikke står for noe av det vi gjør, sier leder Lena Olsson i Vänsterpartiet til Aftonbladet.

- Rysare - Alliansen må ha flaks, sier Linusson til Expressen.

De spesielle utfallene har startet en debatt om valgsystemet i Sverige. Like fullt, mattegeniet Linuosson jubler for talldramaet.

- Dette blir årets rysare! sier han.

Du kan følge valgthrilleren live hos Expressen her.