LØFTER: Fredrik Reinfeldt har lagt lista høyt foran valget. Foto: Bob Strong/Reuters/Scanpix
LØFTER: Fredrik Reinfeldt har lagt lista høyt foran valget. Foto: Bob Strong/Reuters/ScanpixVis mer

Reinfeldt lover full sysselsetting

I dag er arbeidsløsheten i Sverige på 10 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt åpnet en valgdebatt i Riksdagen med et løfte om full sysselsetting i landet, som i dag har en arbeidsløshet på nærmere 10 prosent.

Sysselsetting var det store spørsmålet da statsminister Reinfeldt, Socialdemokraternas leder Mona Sahlin og de andre partilederne møttes til den siste partilederdebatten i Riksdagen før høstens valg.

Både Reinfeldt og Sahlin gjorde sitt ytterste for å utmale de to regjeringsalternativene som to vesentlig forskjellige veier å gå for svenske velgere.

Reinfeldt beskyldte Sahlin for å ville øke skatten for lavtlønte kvinner for å sikre økt arbeidsledighetstrygd for menn.

Sahlin svarte i sin tur med å anklage Reinfeldt for å gi blaffen i den høye ledigheten blant ungdom og for å ville forandre den svenske velferdsmodellen.

- Et lys i Europas mørke Statsminister Reinfeldt åpnet debatten med et løfte om full sysselsetting i landet, som i dag har en arbeidsløshet på nærmere 10 prosent.

- Se på resten av Europa. Sverige er et lys i et nærmest kompakt mørke, sa han.

- Mot dette står de rødgrønnes bidragslinje og gigantiske skatteøkninger samt to partier som vil at vi arbeider mindre, fortsatte han.

Reinfeldt leder den borgerlige regjeringsalliansen, som består av Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna.

Opposisjonen har samlet seg i et rødgrønt alternativ, etter modell fra Norge, og består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet.

- Svikter de unge Sosialdemokratenes leder Sahlin anklaget derimot Reinfeldt og hans regjering for å gjøre for lite for arbeidsløs ungdom.

- Hvorfor er ikke kampen mot ungdomsarbeidsløshet det viktigste spørsmålet for dere nå? Antall unge arbeidsløse er fordoblet siden forrige valg, sa Sahlin.

- Sveriges unge fortjener en aktiv arbeidsmarkedspolitikk, de fortjener en rødgrønn regjering, tilføyde hun.

Hun hevdet også at Reinfeldt og resten av den borgerlige regjeringen setter velferdsstaten på spill og mente Sverige har blitt et land med økte forskjeller mellom folk.

Reinfeldt leder Svenske velgere har langt større tillit til Reinfeldt enn Sahlin, viser en meningsmåling som er presentert i avisa Dagens Nyheter onsdag.

Av de spurte sier 60 prosent at Reinfeldt er best egnet som statsminister, mot 23 prosent for Sahlin.

Men dette betyr ikke at folk vil stemme på Reinfeldts parti Moderaterna, påpeker statsviter Henrik Oscarsson ved Göteborgs universitet.

- Vi stemmer på partier og ikke partiledere i Sverige. De internasjonale sammenligningene vi gjør, viser at sympati for partileder spiller en langt mindre rolle i Sverige og Norge enn for eksempel i Nederland og Tyskland.

(NTB)