FØRSTE BESØK: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt besøkte Erna Solberg i regjeringens representasjonsanlegg i dag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
FØRSTE BESØK: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt besøkte Erna Solberg i regjeringens representasjonsanlegg i dag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.Vis mer

Reinfeldt ville ikke kommentere Frp

- Det synes jeg Erna Solberg skal svare på, sa Sveriges statsminister på pressekonferanse i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg tok i dag i mot sin første internasjonale gjest i statsministerboligen, Fredrik Reinfeldt. Temaene for samtalen var blant annet økonomisk utvikling, arbeidsledighet og partnerskap mot øst. Overvåkning var også tema.

- Samarbeider På pressekonferansen kom det fram at en stor del av norske kommunikasjonsdata går via Sverige. Dataene kan overføres til USA.

- Vi har hele tiden vært åpen om at Sverige samarbeider med andre om informasjonsinnhenting. Vi har en lov som regulerer hvilken type informasjon vi henter. Terrormål og krigsrisiko er styrende. Når man får inn informasjon finnes særskilte innsynsråd som sikrer at vi ikke trår for nær personers integritet. Samtidig må vi være åpne med at vi vil kunne beskytte oss mot det som truer vår frihet, sa Fredrik Reinfeldt på pressekonferansen.

- Etterretningssamarbeid mellom våre land og andre land skjer, og er en del av vår trygghet, sa Erna Solberg.

Tidligere i dag sa Erna Solberg til Dagbladet at hun fortsatt ikke vet om hun har vært overvåket av USA, og at hun mener politisk overvåking er uakseptabelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nektet å svare om Frp De svenske journalistene på pressekonferansen var mer opptatt av at Høyre sitter i regjering med Frp, som i Sverige sammenlignes med Sverigedemokraterna. Fredrik Reinfeldt ville ikke kommentere hva han synes om det.

- For det første syns jeg at norske velgere skal respekteres for hvordan de har stemt. Jeg synes ikke at jeg skal styre over omdømmet til partier i andre land. Det er bedre at Erna Solberg svarer for seg, sa Reinfeldt, som representerer Høyres søsterparti, Moderaterna.

Forsvarte Frp - Denne regjeringen må vurderes på plattformen vi faktisk styrer på. Vi har en avtale om innvandrings- og integreringspolitikk med flyktningeopposisjonen i Norge, Venster og KrF. Vår politikk er mer stram på noen punkter, mer liberal på noen punkter, sa Erna Solberg, og fortsatte:

- Jeg mener at den oppfatningen om Frp i Sverige er feil. Frp er et parti som i utgangspunktet var et parti for lavere skatter og mindre byråkrati. Ja, det har vært noen spørsmål som vi ikke har vært enige med dem i, men å slå dem i hartkorn med et parti med mer innvandringsfiendtlig bakgrunn mener jeg er feil, sa Solberg.

Hun mener bildet som skapes av Frp i Sverige er feil.