Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reinmelk i fjeset

Eksklusiv binæring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reinsdyrenes tid i amerikanske handlesentre er ikke omme selv om jula er det. Nå har kosmetikkindustrien fått øynene opp for den vissnok svært så velgjørende reinsdyrsmelken.

Det er særlig innholdet av antioksidanter i reinmelken som blir tillagt stor vekt, skriver Nationen. Derfor blir nå den nordiske melken omdannet til hudkrem og leppepomade av et kosmetikkfirma i USA. Hudkremen tilsettes multefrø for å få en gyllen farge.

- Vi har fått over de første prøvene av hudkremen. Damer som har vært på besøk her, har fått prøve den. De sier den er veldig god, sier reingjeter og medeier Olaf Ødegaard.

40 simler er satt til melkeproduksjon av reineierne i Filefjell reinlag. Melken har lenge vært kjent for sine gode egenskaper. Den har et høyt innhold av fett, tørrstoff og proteiner. Skal man lage en kilo ost, trenger man bare 1,5 liter av melken, mot 15 liter kumelk. Det kan være derfor at reineierne i Filefjell også har hatt prøveproduksjon av reinost sammen med Den Blinde Ku.

Eksklusivt

Ettersom man bare kan melke en halv liter per gang av hver simle, blir dråpene dyre. Kosmetikkindustrien er villige til å betale, foreløpig 120 euro per liter reinmelk. Dessverre for næringen vil ikke produksjonen bli stor, ettersom simlene bare gir melk om sommeren. Kanskje kan det gjøre produktet mer eksklusivt og ettertraktet av kvinner (og menn) verden over? Det vil iallefall være et godt tilskudd for mange reineiere.

Rein på vidda: Kan bli kjent for mer enn Rudolf. Foto: Ingun A. Mæhlum
Rein på vidda: Kan bli kjent for mer enn Rudolf. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer
Kalver: Må snart dele melken med oss mennesker.