Reinsdyr får satellitthjelp

Varmere klima truer tilgangen på mat.

FINT BESØK: Kronprinsparet var i vinter på offisielt besøk i Finnmark, her er de på snøscooter blant en reinflokk på vidda i Kautokeino. Foto: Lise Åserud / SCANPIX
FINT BESØK: Kronprinsparet var i vinter på offisielt besøk i Finnmark, her er de på snøscooter blant en reinflokk på vidda i Kautokeino. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Annonse

Varmere klima kan true reinsdyrenes tilgang på mat, men et europeisk satellittprosjekt kan hjelpe.

Finnmark er det fylket i Norge som antas å oppleve den høyeste temperaturøkningen i forbindelse med klimaendringene.

Det internasjonale prosjektet Polar View, støttet blant annet av den europeiske romorganisasjonen ESA, har nå utarbeidet en løsning som kan avhjelpe situasjonen.

Isen låser maten

For reineiere - og reinsdyr - i Finnmark er såkalt «låsing» av beitene en av de største truslene i vinterhalvåret. Låsing kalles det når det dannes is over beitene, is som er for tykk for reinsdyrene til å sparke i stykker.

Da hjelper det ikke hvor gode beiter som finnes - maten er «låst» under isen. Slike forhold har gjentatte ganger ført til avmagring og død, og stort behov for nødforing.

Blant reindriftssamer over hele Norden er frykten til stede for at stadig varmere klima kan føre til at det oftere dannes is som hindrer tilgang til beitene.

Satellitter ser

Ved hjelp av flere typer miljøsatellitter har ESA forsynt Polar View med satellittkart som viser snøutbredelse, snødybde og snøkvalitet i polare områder der reindrift drives.

- Slike kart er av økende viktighet ettersom klimaet i Arktis forandrer seg, sier direktør Anders Oskal i International Centre for Reindeer Husbandry (ICR).

Med raskt oppdaterte kart over snø- og isforhold kan reineiere velge alternative oppholdsområder for reinen når noen av beitene iser ned.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer