Reinsdyr fra Finnmark på beite i Hellas

Fra fugl til rein - skal erstatte kylling på restauranter i Aten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med EU-midler og greske restauranteiere i ryggen er hundre spill levende reinsdyr på vei fra Finnmarksvidda til badelandet Hellas. Den første greske reineieren venter bare på tillatelse fra Mattilsynet i Vest-Finnmark før dyrene settes på bilen i jula.

Norsk reinkjøtt fra greske beitemarker skal erstatte kylling på restaurantmenyer i Aten. En gresk matimportør med ti års erfaring fra norsk restaurantbransje fikk ideen da fugleinfluensaen tok knekken på markedet for kylling, melder NRK Troms og Finnmark.

Elfeherios Kominis har gjort norske kontakter og fått avtale med flere store restauranter i Aten. EU skal være med på finansieringen av prosjektet, som har en kostnadsramme på tre millioner og inkluderer bygging av eget reinslakteri i byen Igoumenitsia nordvest i Hellas.

-Like kaldt som Norge

Kominis og hans samarbeidspartnere har planer om å gjete 2.000 reinsdyr når prosjektet er etablert. Det skal gi 1.000 tonn kjøtt i året.

Han avviser at det blir for varmt for Finnmark-reinen i Middelhavsområdet.

-Fra mai til oktober skal vi flytte dyrene opp til fjellene i Nord-Hellas, og der er det like kaldt som på fjellet i Norge, sier han.

Transport-trøbbel?

PÅ VEI TIL SYDEN? Gresk matimportør vil ha rein fra Finnmark på beite i Hellas. FOTO: Scanpix
PÅ VEI TIL SYDEN? Gresk matimportør vil ha rein fra Finnmark på beite i Hellas. FOTO: Scanpix Vis mer

Mattilsynet har ansvaret for dyrehelse og må gi tillatelse til den lange transporten. Distriktssjef Vibeke Elvenes i Mattilsynet i Vest-Finnmark fikk søknaden på bordet i går.

-Vi har strenge regler som må følges. Det kreves mange stopp for mat og hvile under transport av dyr, sier distriktssjefen.

Dyrebeskyttelsen Norge er mildt sagt lite entusiastiske til ideen. Sekretariatsleder Siri Relling mener ville dyr ikke er egnet til så langt frakt og vil sjekke lovligheten av prosjektet