Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Reinsdyrmannen skaper nabofrykt i Øvre Eiker

Lar seg avbilde i folks hager og fyller postkassene med polaroidbilder. Viltnemda ber ham passe seg for elgjakta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I et boligområde i Øvre Eiker i Buskerud står innbyggerne overfor et høyst uvanlig mysterium, melder Drammens Tidende.

Folk som har vært bortreist og kommet hjem har funnet bilder fra sin egen hage av en person i reinsdyrdrakt når de åpner postkassa. Personen som har latt seg avbilde på denne måten har fått kallenavnet reinsdyrmannen. På bildene sitter reinsdyrmannen avslappet, gjerne i en hagestol, og leser en bok. På ett av bildene leser han en barnebok. På et annet bilde leser han et atlas.

- Skremmende

I alt har minst fem husstander fått postkassa fylt med hagebilder av reinsdyrmannen.

Innbyggerne i Øvre Eiker synes ikke noe om måten reinsdyrmannen har tatt seg til rette på i hagene deres.

- Skremmende, sier en av personene som har hatt besøk på eiendommen sin til Drammens Tidende.

Huseieren forteller til avisen hvordan bildet som ble funnet i postkassa hans må ha vært tatt kort tid etter at han reiste hjemmefra torsdag for halvannen uke siden.

- Jeg var ute en tur, og da jeg kom hjem fant jeg bildet i postkassen, forteller han.

SKAPER FRYKT: Slike bilder finner innbyggere i Øvre Eiker i postkassene sine. Reinsdyrmannen skaper frykt. Folk synes det er ubehagelig og skremmende at reinsdyrmannen tar seg slik til rette på deres eiendom. Foto: Privat/Drammens Tidende
SKAPER FRYKT: Slike bilder finner innbyggere i Øvre Eiker i postkassene sine. Reinsdyrmannen skaper frykt. Folk synes det er ubehagelig og skremmende at reinsdyrmannen tar seg slik til rette på deres eiendom. Foto: Privat/Drammens Tidende Vis mer

Den dagen regnet det, og på polaroidbildet i postkassa er plassen hvor bilen stod parkert tørr, forteller han.

Kunstner avfeier mistanke

Ingen vet foreløpig hvem det er som skjuler seg bak reinsdyrdrakten eller hva hensikten er med de spesielle bildene. Kunstneren Morten Viskum ved Vestfossen Kunstlaboratorium fikk raskt rettet mistanken mot seg.

Han avviser imidlertid at det er han som er reinsdyrmannen.

- Nei, jeg har et reinsdyr som henger på veggen i atelieret mitt, det er alt. Det er ikke første gang jeg blir beskyldt for rare ting, og mange ganger vil jeg ikke kommentere. Men dette kan jeg avkrefte - jeg har ingen befatning her, sier Morten Viskum til Drammens Tidende.

- Advares mot elgjakta

Ole Krekling fra viltnemda i Øvre Eiker sier de har fått få, eller ingen meldinger om reinsdyret.

- Foreløpig tar vi det med ro, og håper han ikke blir skutt i rådyrjakta som pågår. Men han bør passe på, for 5. oktober starter også elgjakta, advarer Krekling.

image: Reinsdyrmannen skaper nabofrykt i Øvre Eiker

Skogsdyra i Øvre Eiker har til nå oppført seg eksemplarisk, og stort sett holdt seg til skogen.

- Vi bør kanskje hente noe reinlav og lokke dette reinsdyret bort fra nabolaget og ut i naturen igjen, sier Krekling til Dagbladet.no.

Neppe straffesak

Ved Øvre Eiker lensmannskontor har de foreløpig ikke startet politietterforskning av reinsdyrmannen, men lensmann Målfrid Høivik sier de har fått rapporter om ham.

- Vi kjenner til hendelser, men det pågår ingen etterforskning her. Det foreligger ingen anmeldelse, og det er neppe å anse som en straffesak, sier hun.

- Jeg skal ikke si at dette er en vanlig type sak her i Øvre Eiker, men samtidig må jeg si vi kommer borti mange uvanlige saker, sier Høivik til Dagbladet.no.

Hun vedgår at verken politi eller lensmann har kontaktet viltnemda, selv om dette er vanlig når dyr forviller seg inn i begyggelsen.

- Det har faktisk ikke falt oss inn, og det kommer overhodet ikke til å skje, sier hun og ler.

Men lensmannen understreker at det ikke bare er spøk og moro knyttet til reinsdyrmannen.

- Vi hadde ikke fått melding om dette hvis det ikke var knyttet en følelse av ubehag til reinsdyrmannens gjerninger. Så det er ikke en lenger en spøk når folk blir engstelige, sier hun til Dagbladet.no.