TRAGEDIE: Over hundre reinsdyr døde etter å ha blitt påkjørt av toget på Nordlandsbanen mellom Kvalfors og Mosjøen. Foto: John Erling Utsi / NTB Scanpix
TRAGEDIE: Over hundre reinsdyr døde etter å ha blitt påkjørt av toget på Nordlandsbanen mellom Kvalfors og Mosjøen. Foto: John Erling Utsi / NTB ScanpixVis mer

Bane Nor vil undersøke:

Reinsdyrpåkjørsler vekker internasjonal oppsikt. Nå skal det undersøkes

- Det er viktig at vi får alle fakta på bordet, sier områdedirektør Thor Brækkan i Bane Nor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Bane Nor vil undersøke hvor varslingskjeden sviktet etter at 110 reinsdyr ble påkjørt og drept på kun få dager i forrige uke.

- Det er tragisk. Vi har et samarbeid med reineierne og har laget systemer og rutiner for å forebygge reinpåkjørsler. Nå undersøker vi hvorfor dette ikke har fungert godt nok, sier områdedirektør Thor Brækkan i Bane Nor.

Hele åtte påkjørsler av reinsdyr fant sted på Nordlandsbanen mellom Kvalfors og Mosjøen fra onsdag 22. til lørdag 25. november. Hvor én av påkjørslene kostet hele 65 reinsdyrliv.

Internasjonal oppmerksomhet

- Vi vet at ved en av påkjørslene ble vi varslet av reineier, men opplevde teknisk svikt da vi varslet lokfører. Dermed ble tolv dyr påkjørt.

- For de andre påkjørslene, blant annet den som krevde 65 dyr, er det andre omstendigheter og det er viktig at vi får alle fakta på bordet, sier Brækkan.

Reineierne jobber for tiden med å få dyrene sine til Sjåmoen for å skille dem, og for å transportere dem til vinterbeite på kysten.

Saken har vekket oppsikt i internasjonale medier med overskrifter som inneholder blant annet «blodbad» og «slakt», og både The Guardian, The Independent, CBS News, ABC News og New York Post har omtalt den.

I en pressemelding skriver jernbaneselskapet at det planlegges å sette opp et viltgjerde på den utsatte strekningen sør for Mosjøen. Et 25 kilometer langt gjerde mellom Laksfors og Mosjøen er ventet å stå ferdig i 2019.

Flere reinsdyrproblemer

Samtidig har vi den pågående nedslaktingen av villreinstammen i Nordfjella, som skal utrydde faren for at flere dyr skal smittes av den dødelige sykdommen kalt skrantesyken. Denne reinsdyrsaken ble også omtalt av internasjonale medier som The Independent og The Telegraph.

Sykdommen saken dreier seg om har ingen behandling, og har herjet med hjortevilt i Nord-Amerika siden den ble oppdaget i 1967.

Da det ble oppdaget at villrein i Nordfjella var smittet av skrantesyken, sto man overfor et stort dilemma: Drepe alle, eller la sykdommen leve videre i Norge, og muligens la den spre seg videre til Sverige og resten av Europa.

Kritikk

Valget falt på det første, noe som har skapt sterk motstand blant mange norske naturelskere. Siste kritiker ute var Dyrenes Røst som tidligere denne måneden valgte å anmelde Mattilsynet for dyremishandling i jakten på reinsdyrene i Nordfjella.

Bakgrunnen til anmeldelsen var at de mener at bruken av helikopter og snøscootere under jakten stresser dyrene.

- Men man vet allerede at dyr stresses av jakt og av helikopter- og snøscootertrafikk, og at simler kan abortere under stress. Man vet at dyrene trenger ro vinterstid til næringsopptak, og at de må spare på energien for å overleve.

- Dyr kan dø av utmattelse, de kan i panikk løpe utfor stup, og når inndrivingen starter kan masseskader oppstå, sa Jenny Rolness i Dyrenes Røst ifølge NTB.