LAPPEN: Mora til en 10 år gammel jente ville bare ha hjelp til å feire bursdagen til datteren. Da dukket denne lappen opp. Foto: Privat
LAPPEN: Mora til en 10 år gammel jente ville bare ha hjelp til å feire bursdagen til datteren. Da dukket denne lappen opp. Foto: Privat Vis mer

- Reinspikka ondskap

En arbeidsledig mor fikk hjelp til datterens 10-årsdag. Da dukket denne lappen opp. - Reinspikka ondskap, mener initiativtaker.

Publisert

Da den frivillige organisasjonen Hjelpende hånd skulle hjelpe en arbeidsledig mor med å feire bursdagen til hennes 10 år gamle datter, ble dagen alt annet enn trivelig.

Organisasjonen hadde på forhånd samlet inn kake, godteri, pølser, brus, papptallerkener og noen få gaver til bursdagsbarnet i Hønefoss. Alt lå dermed til rette for at det skulle bli en hyggelig dag for jenta.

Men blant gavene som hadde blitt samlet inn, befant det seg en pent innpakket eske fra en ukjent avsender.

Inne i esken var det bare avispapir og en lapp med følgende beskjed:

«Haha! Til pass for dere! Få deg en jobb!»

Det var Ringerikes Blad som omtalte saken først.

MOBBING: Ni år gamle Quaden Bayles blir mobbet for å være kortvokst. Nå får han og moren støtte fra millioner. Video: Yarraka Bayles Vis mer

- Ondskap

Det var initiativtakeren bak Hjelpende hånd, Kim Petter Christiansen (35), som i første omgang mottok pakka på vegne av bursdagsbarnet.

- Da jeg kom hjem fra jobb forrige mandag, lå det bare en ferdig innpakket gave på trappa, sier han.

Christiansen forteller at det ikke er første gang han har mottatt slikt siden han startet Hjelpende hånd i desember, og tenkte dermed ikke noe mer over gaven.

RASER: Kim Petter Christiansen i Hjelpende hånd. Foto: Privat
RASER: Kim Petter Christiansen i Hjelpende hånd. Foto: Privat Vis mer

Da mora til jenta seinere fortalte hva som hadde skjedd, ble Christiansen forbanna.

- Jeg ble provosert og sint. Jeg eier ikke ord. Det er rett og slett bedritent. Reinspikka ondskap, sier han.

- For meg var det helt uvirkelig. Jeg ble tatt totalt «off guard». Jeg tenkte ikke at det kunne være tilfellet i det hele tatt på en ferdig innpakket gave. Når det blir såpass direkte og vondt ment, så klarer du ikke sette ord på det, fordi det er rett og slett ondskap.

Christiansen forteller at han framover blir nødt til sjekke innpakkede gaver før han gir de videre.

- Er det innpakka, så må jeg åpne og se hva det er, for det ødelegger mennesker så totalt, sier han.

- Stakk i hjertet

Christiansen valgte å dele den uhyggelige hendelsen på Facebook. Tone Grønvold (39) var en av dem som lot seg provosere av opplevelsen jenta hadde hatt.

- Historien i seg selv er jo trist nok, at mora ikke hadde mulighet til å feire jentas første jubileum, sier hun.

Grønvold reagerte sterkt da hun så lappen jenta hadde fått.

- Da tenkte jeg at dette var helt grusomt, og ble helt skjelven.

- Det stakk i hjertet mitt med en gang. Det hjelper ikke å bare sende et hjerte og skrive «stakkars jenta». Det må gjøres noe, sier hun.

SAMLET INN: Tone Grønvold. Foto: Privat
SAMLET INN: Tone Grønvold. Foto: Privat Vis mer

- Så da samla jeg gutta mine, og leste innlegget for dem. Da bryter eldstemann Bendik (9) ut og sier: «mamma, vi må dele!»

Grønvold og barna begynte dermed å planlegge hvordan de kunne hjelpe den unge jenta. Alt fra leker, mat, sparepengene og bakverk ble foreslått. Grønvold og gutta konkluderte med at de ville kjøpe en fin gave, og tok kontakt med Christiansen for å høre hva hun ønsket seg.

- Jeg hadde ikke tenkt å gå på en tiggerunde før jeg parkerte bilen i Hønefoss sentrum, forteller Grønvold.

Inne hos Mestergull i Hønefoss, hvor Grønvolds søster jobber, fikk de frysninger av historien om lappen og jenta, som blant annet ønsket seg klær, smykker og øredobber til bursdagen sin.

- De begynte å finne fram smykker og andre alternativer jenta kunne like, sier Grønvold.

FIKK GAVER: Grønvold og sønnen Albert (8) under innsamlingen i Hønefoss sentrum. Foto: Privat
FIKK GAVER: Grønvold og sønnen Albert (8) under innsamlingen i Hønefoss sentrum. Foto: Privat Vis mer

Da den såkalte «tiggerunden» var over, hadde de samlet inn gaver for 2000-3000 kroner fra diverse butikker, anslår Grønvold.

- Hun fikk fine ting til slutt, men jeg tror at dette sitter i henne. Det skal vi ikke glemme når man sårer en 10-åring, at dette kan sitte i lenge, sier hun.

- Jeg tenker at den personen som har gjort dette må ha store problemer med seg selv for å kunne gjøre noe sånt mot en 10-åring.

Grønvold benytter anledningen til rose alle som donerte bort gaver til bursdagsbarnet.

- Det er ikke jeg som er helten her, men alle lokalbutikkene som ga, og Kim, sier hun.

Takket for gavene

Christiansen forteller at familien setter pris på alle støtteerklæringene som har rent inn i kjølvannet av hendelsen. Og gavene fra familien Grønvold skal ha falt i smak hos den unge jenta.

- Jeg ga dem til mora på lørdag, og hun takket for gavene hun fikk. Dattera hadde visst stått i speilet og sett på øredobbene hun hadde fått, forteller han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer