Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Reis hjem til Quisling-land

LONDON/OSLO (Dagbladet): - Folk som ga oss Quisling, trenger ikke å komme her og fortelle oss hva som er rett og galt. Denne kraftsalven er rettet mot FNs spesialutsending Terje Rød-Larsen, og blir avfyrt av Zalman Shoval, rådgiver for Israels statsminister Ariel Sharon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sharons talsmann, Zalman Shoval, ber videre Terje Rød-Larsen reise hjem hvis han ikke liker seg i området.

Terje Rød-Larsen har havnet i noe som likner en verbal krig med israelske myndigheter etter at han besøkte ruinene i Jenin på torsdag. I de stinkende krigsruinene i flyktningleiren uttrykte han seg meget kritisk om måten israelerne hadde gått fram på.

Skammelig kapittel

Han sa leiren liknet på et jordskjelvområde, og fordømte israelske myndigheter for ikke å slippe fram humanitær hjelp.

FNs spesialutsending til Midtøsten kalte Jenin for et trist og skammelig kapittel i staten Israels historie.

Israel hevder at mindre enn 100 palestinere er drept, blant dem bare noen få sivile. Men palestinere og øyenvitner sier det var en massakre og at mange hundre er døde.

Det er som en reaksjon på dette at Israels tidligere USA-ambassadør Zalman Shoval fyrer løs mot Rød-Larsen i et intervju med BBC radio i går morges. BBC spurte Shoval om ikke bevisene nå tårner seg opp mot Israel.

- Vel, du vet. Folket som ga oss Quisling under andre verdenskrig, skal ikke fortelle oss hva som er rett og galt. Vi slåss for våre liv, raste Zalman Shoval overfor programlederen i radioprogrammet «Today».

Ryk og reis

Shoval avviser på det sterkeste at det har funnet sted en massakre i Jenin.

Sharons rådgiver beskriver også den israelske hæren som en av verdens kanskje mest humane. Og han tordnet videre mot FNs spesialutsending:

- Herr Larsen har ikke noe som helst med, på noen måte, å fortelle oss hva som er rett og galt. Han har ikke spilt en veldig positiv rolle i å forhindre terrorisme, ikke i det sørlige Libanon eller noe som helst annet sted. Og herr Larsen, hvis han ikke liker det, vel, da kan herr Larsen reise hjem.

Terje Rød-Larsen vil ikke kommentere uttalelsene fra Shoval der han trekker inn den norske landssvikeren som har gjort at familienavnet har blitt et internasjonalt skjellsord.

Gjennom sin talsmann Bruce Jones sier Rød-Larsen at kritikken han har fått fra israelske talsmenn ikke gjør jobben som FNs spesialutsending vanskeligere.

- Nei, han er ikke i noen verbal krig med Israel, sier Jones.

- Det Rød-Larsen gjorde, var at han kritiserte israelske myndigheter for ikke å slippe til humanitær hjelp. Men han beskyldte aldri Israel for massakre. Rød-Larsen har mange venner i Israel, sier Jones.

Rød-Larsen vil ikke kommentere at Ariel Sharon ikke vil ha en uavhengig gransking av hva som har foregått i Jenin.

SJOKKERT: Terje Rød-Larsen er her på besøk i restene av flyktningleiren i Jenin på torsdag. Han fordømte Israel for ikke å slippe fram humanitær hjelp, og hans kritiske uttalelser har fått det offisielle Israel til å rase.
RYK OG REIS! Sharons rådgiver Zalman Shoval er ikke nådig i sine uttalelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!