Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Reis til Sotsji, Erna!

Bare en av fem, omtrent 20 prosent, mener hun ikke burde dra.

- BARE DRA: Til tross for at flere statsledere som Barack Obama, Francois Hollande, og den tyske presidenten Joachim Gauck ikke kommer, vil gjerne Erna Solberg være til stedet under OL i Sotsji. Bare en av fem i en ny undersøkelse synes hun i stedet burde boikotte Putins OL-fest. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- BARE DRA: Til tross for at flere statsledere som Barack Obama, Francois Hollande, og den tyske presidenten Joachim Gauck ikke kommer, vil gjerne Erna Solberg være til stedet under OL i Sotsji. Bare en av fem i en ny undersøkelse synes hun i stedet burde boikotte Putins OL-fest. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten halvparten - 48 prosent- av de spurte i en ny måling mener statsminister Erna Solberg bør dra til OL i Russland. Folk flest er mest opptatt av å ikke blande idrett og politikk.

Tidligere har Erna Solberg sagt at hun ønsker å dra til Sotsji.

- Jeg er ikke tilhenger av at vi driver voldsomme protester ved ikke å være der. Jeg tror ikke det gir bedre grunnlag for å ha dialog med noen, har hun uttalt til VG.

Vil ikke blande politikk og idrett I en måling gjort for Dagbladet har Ipsos MMI stilt følgende spørsmål:

«Noen mener at politiske ledere burde boikotte OL i Sotsji i protest mot menneskerettighetsbrudd og homofiles rettigheter i Russland, mens andre mener at man ikke burde blande idrett og politikk. Mener du at statsminister Erna Solberg burde reise til Sotsji, mener du hun burde utebli eller har du ingen formening om saken?»

En av fem - omtrent 20 prosent-  mener hun ikke burde dra, men heller boikotte OL i protest mot menneskerettighetsbrudd og homofiles rettigheter i Russland. En uteblivelse fra den norske statsministeren vil uten tvil bli oppfattet som en politisk markering.

Hele 32 prosent av de spurte har ingen mening.

Omstridt OL-valg Da IOC gikk inn for OL i Russland. Gikk det ikke upåaktet hen. Russlands mange brudd på menneskerettigheter opp igjennom årene, gjør ikke IOCs OL-valg lett å svelge. I tillegg har Russland innført egne lover mot homofile. Mange idrettsutøver, deriblant den norsk håndballspilleren Gro Hammerseng, reagerte kraftig på loven som forbyr positiv omtale av homofile.

I ettertid har det også kommet fram at en av Putins barndomsvenner, Arkadij Rotenberg, har fått tatt store deler av byggekontraktene i forkant av OL-forberedelsene. Nylig avslørte SVT at flere tusen OL-arbeiderer i Sotsji ikke har fått lønn for arbeidet.

Boikotter OL Flere statsledere rundt om i verden har allerede varslet at de ikke ønsker å besøke Russland under vinterlekene i Sotsji. Blant andre kommer ikke USAs president Barack Obama, hans visepresident Joe Biden og den franske presidenten Francois Hollande. De har riktignok ikke forklart hvorfor. Heller ikke den allerede russisk-kritiske tyske presidenten Joachim Gauck har tenkt å stille opp.

Nylig ble det kjent at Sveriges idrettsminister, Lena Adelsohn Liljeroth, ikke kommer under åpningsseremonien fordi hun ikke vil delta på det hun kaller Putins «propaganda-jippo». Også den finske kultur- og idrettsministeren, Paavo Arhinmaki, gjør det samme.

Men den norske kultur- og idrettsministeren, Torhild Widvey, kommer til å være til stedet.

- Vi tar opp menneskerettigheter og homofiles rettigheter direkte med Russland, og mener at det er den beste måten å jobbe for bedre forhold på — heller enn en symbolsk boikott, har hun forklart til Stavanger Aftenblad.

Terror-utsatt Russlands krigføring i Kaukasus og mot tsjetsjenierne gjør terrortrusselen til en stadig overhengende fare. Putins OL-fest er allerede utsatt for terrorangrep. 29. og 30.desember ble 34 mennesker drept i et angrep på byen Volgograd. Kjente terrorister som den svarte enka kjent som Salima, Ruzana Ibragimova, skal være sett i OL-byen allerede i begynnelsen av januar.

I sommer lovte sjefen for de ytterliggående islamistene i Nord-Kaukasus, Doku Umarov, å gjøre alt han kunne for å stanse OL i Sotsji.
 
Det lyktes i går ikke Dagbladet å få en kommentar fra statsminister Erna Solberg.

PUTIN-FEST: Russlands president Vladimir Putin har brukt omtrent 300 milliarder kroner på OL-festen som starter neste uke. Halvparten av de spurte i en undersøkelse gjort for Dagbladet mener statsminister Erna Solberg bør dra å delta på Putins vinterleker. Og det til tross for massiv kritikk for brudd på menneskerettigheter, homoforbud og alvorlige beskyldninger om korrupsjon i forkant av lekene. Foto: AFP
PUTIN-FEST: Russlands president Vladimir Putin har brukt omtrent 300 milliarder kroner på OL-festen som starter neste uke. Halvparten av de spurte i en undersøkelse gjort for Dagbladet mener statsminister Erna Solberg bør dra å delta på Putins vinterleker. Og det til tross for massiv kritikk for brudd på menneskerettigheter, homoforbud og alvorlige beskyldninger om korrupsjon i forkant av lekene. Foto: AFP Vis mer
Hele Norges coronakart